Setari Cookie-uri

Celula stem, leac pentru cele mai grave boli

Tot mai mediatizata in ultimul timp, tehnica recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical merita luata in considerare atunci cand te pregatesti sa devii mama - fiindca poate salva viata copilului tau si poate chiar si a ta!

Tot mai mediatizata in ultimul timp, tehnica recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical merita luata in considerare atunci cand te pregatesti sa devii mama - fiindca poate salva viata copilului tau si poate chiar si a ta!

Am hotarat sa ne interesam pentru tine si sa iti prezentam cele mai importante detalii despre aceasta tehnica:

Ce inseamna celule stem?


Celula stem, in functie de originea ei, este un fel de “mama” pentru celulele adulte din organism. Altfel spus, fiecare celula din corp a pornit la un moment dat dintr-o celula stem. In viata embrionara celulele stem dau nastere celulelor care vor forma inima, plamanii, creierul samd. Nu am exagera deloc spunand ca celula stem este insasi originea vietii.

Tehnica recoltarii

In mod normal, la nastere, cordonul ombilical este taiat iar restul, care nu devine ombilic (sau “buric”) se arunca odata cu placenta. Nu ne-am gandit insa pana acum ca in loc sa aruncam cordonul ombilical, il putem pastra pentru “zile negre”. La propriu. Tehnica este banala: din cordonul ombilical taiat se recolteaza cativa cm din care se preleva celule stem.

Procedura nu afecteaza in niciun fel mama sau copilul fiindca acele celule sunt luate din cordonul deja taiat si care urmeaza sa fie aruncat. Aceste celule stem sunt foarte bune fiindca sunt tinere si au rata mare de diviziune, adica pot da nastere multor celule fiice. Recoltarea este realizata chiar de medicul care te asista la nastere, fiind un procedeu simplu, acestuia fiindu-i inmanat kitul de recoltare pe care il obtii de la centrele de specialitate.

Dupa recoltare, se izoleaza celulele stem si se transporta intr-o banca speciala unde sunt conservate la o temperatura de -196 grade Celsius.

Si pretul...

In general se plateste o suma de aproximativ 800-1000$ pentru recoltare (kitul special) si transport si o taxa anuala de aproximativ 100 ron pentru intretinere. Ministerul Sanatatii a desemnat un centru - “Cord Blood Center” pentru a se ocupa de activitatea de recoltare, transport si depozitare a celulelor stem. Depozitarea celulelor se face intr-o banca din Slovacia, de unde sunt aduse in momentul in care este nevoie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.