Setari Cookie-uri

Celula stem, leac pentru cele mai grave boli

Tot mai mediatizata in ultimul timp, tehnica recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical merita luata in considerare atunci cand te pregatesti sa devii mama - fiindca poate salva viata copilului tau si poate chiar si a ta!

Prima banca de celule stem din Romania

In Timisoara, la Spitalul de urgenta pentru copii “Louis Turcanu”, a fost infiintata prima banca de celule stem din Romania. In curand vom avea un stoc considerabil de celule stem.

Ce putem vindeca?

Lista bolilor care pot fi vindecate cu ajutorul acestor celule stem este considerabila, cuprinzand aproximativ 50 dintre cele mai crunte boli ale secolului. Enumeram numai cateva: unele leucemii, anemii, limfoame, beta talasemia, unele cancere, boli congenitale, Alzheimer, Parkinson, unele boli de inima, cateva boli autoimune, etc

Leac pentru frati si alti membrii ai familiei

Faptul ca aceste celule stem sunt recoltate de la propriul tau copil fac din acestea un leac pretios pentru intreaga familie fiindca in general atunci cand se cauta un donator pentru un transplant, membrii familiei au cea mai mare sansa de compatibilitate. Spre exemplu, exista sanse de 25% ca acestea celule recoltate din cordonul ombilical al nou nascutului, sa poata salva viata unui frate al sau.

Leac pentru leucemii

Pentru a exemplifica utilitatea celulelor stem in tratarea celor mai grave boli, vom lua exemplul leucemiilor, probabil cele mai crunte maladii existente in lume, care nu ezita sa racoleze victime la varste dintre cele mai fragede. In acest sens ne vom referi la celula stem din maduva hematogena, adica sediul formarii celulelor din sange. Simplificand foarte mult explicatia, vom defini leucemia ca fiind o producere dezordonata si necontrolata de celule sangvine foarte asemanatoare cu celulele normale, insa fara utilitate in lupta cu infectiile. Situatia poate fi rezolvata prin deja celebrul transplant de maduva. Este insa inutil de reamintit cat de mici sunt sansele indentificarii unui donator compatibil si mai apoi posibilitatea enorma de respingere a tesutului de catre corpul bolnavului.

Celulele stem exclud din start aceste doua probleme: “donatorul” este chiar bolnavul, iar celulele sale au fost bine pastrate in banca, iar posibilitatea de respingere este nula pentru ca fac parte din corpul sau.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.