Setari Cookie-uri

Parinti ingrijorati

Parintii sunt foarte ingrijorati de abundenta de sex si violenta din programele de televiziune

Parintii europeni cred ca se transmite prea mult sex si violenta la televizor, dar cred si ca televizorul are efecte pozitive asupra copiilor. Parintii nu vor doar sa controleze ceea ce vad copiii la televizor, dar cer si o supraveghere mai atenta a continutului programelor TV din partea autoritatilor abilitate in acest sens. Acestea sunt cateva dintre concluziile sondajului anual european de televiziune comandat de UPC pentru a studia comportamentele de consum, realizat prin chestionarea a aproape 6.000 parinti din 13 tari. Grupele de copii studiate au avut varste de 0-5, 6-12 si peste 12 ani.

Cand vine vorba de monitorizarea obiceiurilor de consum TV a copiilor, 57% dintre parintii europeni vor mai multa supraveghere a continutului programelor TV. Numai 3% din parintii inclusi in studiu isi doresc mai putina supraveghere. Dintre parintii care cred ca supravegherea continutului trebuie intensificata, 79% spun ca acest lucru se datoreaza excesului de violenta de la TV, iar 56% spun ca e prea mult continut sexual la TV. Continutul violent si sexual sunt si motive pentru care copiilor li se interzice sa se uite la anumite programe, metoda la care recurg doua treimi dintre parinti (67%) din cei studiati. 57% dintre parintii care vor mai multa supraveghere a continutului locuiesc in special in Austria, Elvetia, Germania, Polonia si Romania.

Cine controleaza telecomanda: parintii sau copiii?

Marea majoritate (83%) a parintilor intrebati spun ca evalueaza pana la un punct programele TV la care se uita copiii lor. Implicarea parintilor in modul in care copiii se uita la TV este ilustrata de faptul ca trei din patru dintre parintii europeni (74%) sunt implicati in procesul decizional. In Romania, 32% dintre parinti decid la ce emisiuni se uita copiii lor, in timp ce 32% iau decizia impreuna cu copiii lor.
Totusi, in Olanda, Belgia si Ungaria, copiii par sa fie stapanii telecomenzii. Respectiv 40%, 41% si 47% dintre copii decid la ce vor sa se uite, fara sa trebuiasca sa-si consulte parintii. In Franta, 96% dintre parinti sunt implicati in decizia de a urmari un anumit program TV.

Varsta conteaza

Aproape unul din trei parinti (29%) le ingaduie copiilor mai mici de 2 ani sa se uite la TV, insa exista diferente majore in interiorul Europei. In Romania, 36% dintre copiii mai mici de 2 ani au voie sa se uite la TV, comparativ cu 40% in Olanda, Belgia si Irlanda. In tarile vorbitoare de germana (Germania, Elvetia si Austria) si in Franta, mai putin de 15% dintre copiii de aceasta varsta au voie sa se uite la TV.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.