Setari Cookie-uri

Parinti ingrijorati

Parintii sunt foarte ingrijorati de abundenta de sex si violenta din programele de televiziune

Libertate relativa pentru copiii est europeni

Sondajul a aratat ca desi implicarea parintilor in consumul de televiziune este evident in intreaga Europa, copiii din Europa de Est se bucura de un anumit grad de libertate. Copiii din aceasta regiune se uita la TV mai multe ore pe zi, in comparatie cu cei din tarile occidentale.

Dintre copiii romani, 26% se uita la televizor mai mult de 3 ore. Spre comparatie, in Ungaria, 29% dintre copii se uita mai mult de 3 ore pe zi la TV, in timp ce in Elvetia - tara in care copiii isi petrec cel mai putin timp in fata televizoarelor - numai 8% dintre copii au voie sa se uite la TV mai mult de 3 ore pe zi. In Europa de Est, copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului uitandu-se la TV fara a fi supravegheati de parinti.

Parinti: copiii beneficiaza de pe urma emisiunilor TV urmarite

O mare majoritate (85%) a parintilor europeni cu copii de varste pana la 18 ani cred ca privitul la TV are efecte pozitive. Ei au mentionat, cel mai frecvent, efecte educationale, cum ar fi acumularea de informatii generale (68%), si o mai buna intelegere a limbajului (48%).

Numarul parintilor care cred ca emisiunile TV au efecte negative este mai redus: 54%. Cu toate acestea, unul din patru parinti (23%) crede ca emisiunile TV ii fac pe copii mai agresivi si unul din cinci considera ca sunt mai speriati. In Romania, 69% dintre parinti considera ca agresivitatea si teama cresc in urma consumului TV (35%, respectiv 34%). Un fenomen aparte este Austria, unde parintii se tem de obezitate la copii, ca urmare a faptului ca stau prea mult in fata televizorului (22% este procentul din Austria, comparativ cu 9%, media din Europa).

Televizorul in camera copiilor

In general, 41% dintre copii au voie sa aiba televizorul in camera. Romania inregistreaza cel mai mare procent, cu 62%, urmata de Ungaria, cu 56%. In Elvetia, doar 18% dintre copii au televizor in camera.

In ciuda dorintei de a exista mai mult control asupra continutului la care au acces copiii, de exemplu, din partea autoritatilor locale, putini parinti isi fac griji ca televizorul este in camera copiilor. Mai putin de unul din cinci parinti (18%) de copii care au televizor in camera se tem ca acestia urmaresc emisiuni care le-au fost interzise, atunci cand raman singuri. Parintii din Ungaria isi fac cele mai multe griji (36%), urmati in clasament de parintii din Irlanda (32%) si Romania (27%). Cei mai putin preocupati sunt belgienii (3%) si olandezii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.