Setari Cookie-uri

Imunizarea prin metode naturale

Imunitatea organismului poate fi stimulata in multe moduri tocmai pentru ca aceasta depinde de mai multi factori.

O alta modalitate de aparare a organismului functioneaza tocmai prin buna functionare a fiecarui tesut, sanatatea acestuia nefiind tulburata il face mult mai putin vulnerabil. Asadar, buna oxigenare si hranire a tesuturilor este foarte importanta, anemia scazand imunitatea (scade numarul sau functia globulelor rosii care transporta oxigen, deci scade oxigenarea tisulara). De altfel proasta alimentatie interfera cu imunitatea, la fel si bolile gastrice. Degeaba mancam bine daca mucoasa intestinala este iritata si absorbtia nutrientilor din tubul digestiv nu se face corect sau avem un sindrom de malabsorbtie ori pur si simplu ne lipsesc unele vitamine care au rol in absorbtia unor factori: fara vitamina C fierul din alimentatie (sau pastile) nu oate fi absorbit, fara vitamina D nu se poate absorbi calciul etc.

Factorul psihic afecteaza de asemenea imunitatea: depresiile, anxietatea si alte tulburari de comportament afectand buna functionare a sistemului endocrin (controlat de hipotalamus) precum si a sistemului nervos, astfel ajungand ca intreg organismul sa sufere, chiar daca aceasta suferinta este mai mult sau mai putin sesizabila de pacient, dar cu urmari in timp.

Citește și:

Si in final putem discuta de elementele propriu-zise ale sistemului imun: celule purtatoare de antigen, limfocite T si B (secreta anticorpi), celule K, NK, macrofage etc, celule direct implicate in procesele inflamatorii, infectii si diverse tipuri de alergii sau chiar boli autoimune.

Cum putem imbunatati in mod natural imunitatea organismului?

Imunitatea artificiala este cea obtinuta prin vaccinare, iar cea naturala prin producerea bolii si in urma vindecarii ei se obtine imunitatea acelei afectiuni (imunitate care poate dura de la cateva saptamani pana la toata viata).

Insa putem stimula activitatea sistemului imun prin metode naturale, prevenind astfel bolile.

Asadar, sanatatea pelii, igiena mucoaselor (orala, nazala etc) este important, la fel si odihna, alimentatia.

Stimularea imunitatii la nivelul tegumentelor si mucoasei

Citește și:

In general igiena excesiva nu este buna. A nu se intelege gresit, insa copilul trebuie sa interactioneze cu diversi agenti, dar e important sa invete sa nu duca manuta in gura sau degetelul in nas si intotdeauna inainte de a manca sa se spele pe maini, la fel si dupa ce a utilizat toaleta, fara a face vreodata exceptie de la regula. Daca insa micutul are o rana deschisa in care a intrat pamant sau rugina, urgent mergeti la medic sa efectueze vaccinul anti-tetanos.

Vizionare placuta


Kudika
26 Februarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.