Setari Cookie-uri

Antrenamentul aerob reduce riscul de cancer de colon

Studii recente efectuate la Centrul pentru studiul cancerului "Fred Hutchinson", dovedesc ca exercitiile aerobic efectuate in mod regulat, la o intensitate de la moderat la viguros, au capacitatea de a reduce riscul asociati cu formarea de polipi colonici care se pot maligniza, astfel aparand cancerul de colon. Cercetatorii de la acest centru au efectuat in premiera un studiu clinic randomizat care a testat efectele efortului fizic aerob asupra biomarkerilor la nivelul tesutului colonic.

Studii recente efectuate la Centrul pentru studiul cancerului “Fred Hutchinson”, dovedesc ca exercitiile aerobic efectuate in mod regulat, la o intensitate de la moderat la viguros, au capacitatea de a reduce riscul asociati cu formarea de polipi colonici care se pot maligniza, astfel aparand cancerul de colon. Cercetatorii de la acest centru au efectuat in premiera un studiu clinic randomizat care a testat efectele efortului fizic aerob asupra biomarkerilor la nivelul tesutului colonic.

“Barbatii care au participat la studiu au fost instruiti sa faca o ora de activitate aeroba pe zi, sase zile pe saptamana, timp de un an. Ei au inregistrat o scadere semnificativa a proliferarii celulare in zonele colonului care sunt cele mai vulnerabile la cancer,” spune Dr. Anne McTieman, care a condus acest studiu. “Am constatat ca si numai patru ore de antrenament pe saptamana pot fi suficiente pentru a inregistra beneficii semnificative.”

Cercetatorii au observat o reducere a numarului de celule care se divid activ sau a proliferarii celulare, la nivelul cripetelor colonice, acolo unde se produce absorbtia apei si a nutrientilor. “Intr-un anumit procent, este normal sa se produca proliferarea celulara la nivelul zonei bazale a criptelor. Insa atunci cand aceste celule incep sa se divida prea rapid, ele incep sa migreze spre partile laterale ale criptelor catre suprafata si in cele din urma se formeaza un polip,” spune ea. Majoritatea polipilor sunt benigni, insa unii dintre ei prezinta riscul de cancerizare.

S-a constatat o relatie de inversa proportionalitate intre intensitatea efortului fizic si nivelul proliferarii celulare.

Cea mai importanta reducere a proliferarii celulare a fost observata la barbatii care au facut antrenamente mai mult de cinci ore pe saptamana. Nu s-a observat nici un rezultat pozitiv la barbatii care s-au antrenat rareori sau deloc.

“Proliferarea celulara a sectiunii superioare a criptelor colonice se reduce la cei care fac 250 de minute sau mai mult de efort aerob pe saptamana, ceea ce este un lucru important, deoarece acest model de proliferare este asociat cu riscul de cancer colonic,” spun cercetatorii. Ei mai spun ca nu s-a remarcat nicio corelatie intre greutatea corprala si efectul antrenamentelor asupra proliferarii celulare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.