Setari Cookie-uri

Antrenamentul aerob reduce riscul de cancer de colon

Studii recente efectuate la Centrul pentru studiul cancerului "Fred Hutchinson", dovedesc ca exercitiile aerobic efectuate in mod regulat, la o intensitate de la moderat la viguros, au capacitatea de a reduce riscul asociati cu formarea de polipi colonici care se pot maligniza, astfel aparand cancerul de colon. Cercetatorii de la acest centru au efectuat in premiera un studiu clinic randomizat care a testat efectele efortului fizic aerob asupra biomarkerilor la nivelul tesutului colonic.

O alta observatie importanta a oamenilor de stiinta se refera la faptul ca efectul benefic observat la barbati nu se regaseste si la femei. Mecanismul nu este inca lamurit. O posibila explicatie este faptul ca exercitiile fizice reduc nivelul de estrogen, un hormon care protejeaza colonul. O alta explicatie este data de faptul ca femeile nu reusesc sa ajunga la nivelul optim de intensitate al efortului fizic, comparativ cu barbatii.

In acest studiu au fost implicati barbati sedentari cu varste intre 40 si 75 de ani. Tuturor li s-a efectuat colonoscopie pentru a dovedi faptul ca nu au cancer de colon. La finalul studiului li s-a efectuat sigmoidoscopie, o procedura de vizualizare a rectului si sigmoidului, care a fost insotita de biopsie.

Cancerul colonic este una dintre cauzele majore de mortalitate in lume. Rezultatele acestui studiu sunt deosebit de importante, pentru ca ne dau speranta existentei unei metode simple si la indemana de prevenire a cancerului colonic. Nu mai trebuie sa amintesc faptul ca antrenamentele regulate atrag dupa sine nenumarate alte beneficii.

Sunt convins ca voi cei care cititi aceasta revista sunteti oameni activi, insa nu va limitati la atat: deveniti mesageri ai unui stil de viata sanatos si incepeti sa ii indemnati pe cei din jur sa faca sport!

Un articol de dr. Serban Damina

Sursa: doctor.info.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.