Setari Cookie-uri

Atitudine si sanatate: exercitii pentru coloana

Chiar daca nu toti oamenii sunt frumosi, sunt insa unele persoane care, in ciuda faptului ca nu au un aspect ca smuls din reviste, ne fascineaza prin atitudinea lor. Expresia de om cu coloana vertebrala isi are originile chiar in pozitia fizica a corpului, omul sigur pe sine, care se ingrijeste atat de imagine cat si sanatate, elegant, care are o pozitie dreapta.

Chiar daca nu toti oamenii sunt frumosi, sunt insa unele persoane care, in ciuda faptului ca nu au un aspect ca smuls din reviste, ne fascineaza prin atitudinea lor. Expresia de “om cu coloana vertebrala” isi are originile chiar in pozitia fizica a corpului, omul sigur pe sine, care se ingrijeste atat de imagine cat si sanatate, elegant, care are o pozitie dreapta.

Desi atunci cand vorbim despre patologii ale coloanei vertebrale prima data ne gandim la persoanele in varsta, totusi deformarile coloanei apar inca de la varste fragede, din copilarie, din timpul scolii (pozitia la birou, ghiozdanul etc).

De ce este importanta pozitia coloanei vertebrale?

A avea coloana vertebrala cu curburi normale nu este un moft, ci reprezinta o importanta deosebita pentru sanatate. Sa facem o scurta incursiune in anatomia coloanei vertebrale. Aceasta prezinta 5 segmente: cervicala (cea a gatului, curbata spre spate si mobila), toracala (cea de care se leaga cele 12 coaste, cu mobilitate scazuta si usor curbata spre fata), lombara (cu mobilitate maxima, este cea de la nivelul mijlocului si prezinta o usoara curbura spre spate), coloana sacrala si coccigiana (ultimele segmente care alcatuiesc sezutul, usor curbate in fata si fixe, vertebrele fiind sudate intre ele). Toate aceste vertebra gazduiesc maduva spinarii, segmentul de tesut nervos ce leaga creierul de restul organismului permitand simturile pielii, a organelor genitale, de mictiune si difecatie precum si functii ale organelor interne. Din coloana vertebrala pornesc nervii paravertebrali, cei care realizeaza functia finala transmisa de creier (o miscare de exemplu) si trimit de asemenea, tot prin intermediul coloanei, diverse simturi pe acre le percepem spre creier: durere, placere (nervii rusinosi care inerveaza organele sexuale), mancarime, presiune, vibratie, cald, rece etc.

Citește și:

Daca pozitia coloanei se modifica prin accentuarea curburilor sale fiziologice sau prin curburi laterare sau in spirala, vertebrele apasa pe nervii paravertebrali ai apar diverse dureri sau infunctionalitati, cea mai frecventa si puternica dintre acestea fiind durerea de picior (cu amorteli) venita pe nervul ischiatic, datorita unor modificari ale coloanei lombare (de unghi promontoriu de exemplu). Mai mult, prin coloana cervicala (cea a gatului) se formeaza doua canale ascendente prin care urca cele doua artere vertebrale care ajung in interiorul cutiei craniene si vascularizeaza trunchiul cerebral, apoi se unesc intr-o artera importanta ce vascularizeaza cerebelul si mezencefalul, hipotalamusul precum si o parte din cele doua emisfere. Astfel modificarile coloanei cervicale (cea mai frecventa spondiloza cervicala) afecteaza fluxul sanguin al acestei artere, ducand la: ameteli, piuituri sau pocnituri in ureche, tulburari de vedere, stari de greata, dureri de cap etc. Din coloana toracala pornesc nervii intercostali, care uneori dau durerei atat de mari incat ne “taie” respiratia sau ne doare in piept incat ne duce gandul la un infarct (desi este o banala nevralgie de intercostal). Amortirea bratelor, durerile nespecifice in membre pot avea de asemenea cauza vertebrala.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.