Setari Cookie-uri

Dieta pentru piele frumoasa

Frumusetea pielii inspira sanatate, instiga la atingere, ascunde varsta, confera tinerete. O ingrijire optima a pielii nu consta doar in folosirea cremelor si tratamentelor cosmetice, ci si in hranirea acesteia care vine din interior, din nutrientii pe care ii obtinem din hrana.

Frumusetea pielii inspira sanatate, instiga la atingere, ascunde varsta, confera tinerete. O ingrijire optima a pielii nu consta doar in folosirea cremelor si tratamentelor cosmetice, ci si in hranirea acesteia care vine din interior, din nutrientii pe care ii obtinem din hrana.

De ce este alimentatia importanta pentru frumusetetea si tineretea pielii?

Pentru a intelege cat de importanta este alimentatia si hidratarea pentru piele trebuie mai intai sa intelegem alcatuirea acesteia. Cu totii stim ca pielea este alcatuita din trei straturi, unul superficial, pe care il vedem si-l putem atinge, reprezentat de epiderma, unul mijlociu, localizat sub piele, cel care contine majoritatea vaselor sanguine care hranesc epiderma precum si diferite terminatii nervoase – mezoderma - si stratul profund, unde se gaseste grasimea cutanata, foliculii pilosi (radacinile firelor de par) dar si alte elemente, numit hipoderma. Pentru a intelege cum ne mentinem sanatatea pielii trebuie sa cunoastem urmatoarele aspecte structurale: epiderma nu este vascularizata. Celulele epidermei sunt situate pe o membrana bazala, ca o sita foarte selectiva care lasa sa treaca doar anumiti nutrienti si are rolul de a impiedica microbii de pe piele care patrund in epiderma sa treaca mai departe in organism, deci are rol de bariera. Asadar, daca epiderma nu are vase sanguine, cum se hraneste ea? Prin difuzie, mai exact prin difuziunea nutrientilor din vasele de sange care se afla imediat sub epiderma, in mezoderma mai exact. Insa printre ultimele locuri unde sunt cedati nutrientii se numara tesuturile cutanate, asadar este nevoie de o cantitate suficienta de nutienti astfel incat sa mai ajunga si la piele.

Citește și:

Deasemenea integritatea pielii, elasticitatea si fermitatea acesteia, precum lipsa ridurilor este asigurata de reateaua de colagen subcutanata. Colagenul este o proteina fibrilara care se organizeaza in retea si mentine integritatea pielii, insa colagenul se obtine numai daca exista local vitamina C, singurul antioxidant care declanseaza activarea colagenului (transformarea procolagenului in colagen).

Dieta pentru frumusetea pielii

Dieta pentru frumusetea pielii trebuie sa fie bogata in vitamine si minerale, mai ales cele care intra in structura celulelor cutanate si asigura metabolismul acestora. Aceasta dieta trebuie sa contina si un aport suficient de proteine pentru refacerea structurilor tisulare proteice, pentru sinteza colagenului, trebuie sa contina si grasimi sanatoase pentru integritatea membranelor celulare si totodata sa includa un aport suficient de lichide pentru o buna hidratare a pielii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.