Comunicat de presa

Iarna, din cauza temperaturilor scazute si a factorilor agresivi de mediu, precum frigul, vantul sau gerul, structura hidrolipidica a pielii este afectata, iar functia de bariera a pielii este alterata. Pielea este mai vulnerabila si pentru ca este mai uscata, din cauza faptului ca la frig scade transpiratia si implicit gradul de hidratare al pielii.

Persoanele care sufera de psoriazis sunt si ele la randul lor afectate pe timp de iarna. Pe langa impactul pe care-l are frigul, pielea persoanelor cu psoriazis nu beneficiaza de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturala, asa cum se intampla pe timpul verii.

Dr. Carmen Curea, Medic Primar Dermatologie, Doctor in Stiinte Medicale, Academica Medical Center ofera cateva sfaturi si recomandari celor care sufera de psoriazis: „In cazul persoanelor cu psoriazis, pielea necesita o ingrijire foarte atenta, cu atat mai mult in sezonul rece. Este recomandat ca persoanele bolnave sa foloseasca creme emoliente și produse hidratante pentru a pastra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante și emoliente ar trebui folosite atat pe zonele afectate de psoriazis, cat si pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi”.

Foarte important pe timpul iernii este si camuflajul vestimentar. Atunci cand iesiți afara nu trebuie sa uitați de manusi, chiar daca temperatura exterioara nu este foarte scazuta.

„Igiena zilnica trebuie facuta cu multa atentie, folosind produse de spalare mai delicate, care sa curate si in acelasi timp sa hidrateze pielea. Prin curatare, se indeparteaza grasimile normale, proprii ale pielii, astfel ca este indicat sa folosim un produs mai bland, care sa curate si in acelasi timp sa compenseze pierderea de lipide, completand filmul hidrolipidic al pielii”, adauga Dr. Carmen Curea.

Pentru persoanele cu psoriazis, iarna este un anotimp cu atat mai greu din cauza lipsei soarelui. Expunerea la ultravioletele naturale este considerata o parte importanta a tratamentului persoanelor afectate de psoriazis. In acest caz, o solutie ar fi folosirea unui lampi cu ultraviolete artificiale, care sa compenseze lipsa razelor naturale.

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: