Setari Cookie-uri

Statistici ingrijoratoare: aproape 1 din 5 romani are varice!

Putini sunt cei care constientizeaza ca Boala Venoasa Cronica debuteaza lent, insidios, fara ca macar sa ne dam seama.

Comunicat de presa

De pe site-ul www.sanatatepascupas.ro aflam ca de cele mai multe ori ea este disimulata in spatele unor simptome aparent usoare si care nu par a fi legate de aceasta afectiune: senzatie de greutate in picioare, senzatie de arsura la nivelul gambelor, crampe, dureri, prurit, parestezii. De obicei aceste simptome nu alarmeaza pacientul suficient cat sa le semnaleze medicului, de cele mai multe ori fiind considerate chiar normale dupa o zi de munca sau de stat in picioare.

Acesta este si concluzia Studiului VeinCONSULT, unul dintre cele mai mari studii epidemiologice cu privire la Boala Venoasa Cronica (peste 91.500 de pacienti investigati) efectuate la nivel international si care a implicat 6232 de medici de familie din cele 20 de tari implicate.

Din pacate, de cele mai multe ori, pacientii se adreseaza medicului abia atunci cand manifestarile Bolii Venoase Cronice devin fie prea deranjante (senzatie intensa de durere, arsura, umflare a gambelor), fie cand devin vizibile (aparitia varicelor, venelor reticulare, modificarilor tegumentului, chiar aparitia ulcerului de venos de gamba).

Citește și:

Cu toate ca, dupa cum se poate constata, bolile venoase sunt printre cele mai raspandite afectiuni de pe glob, ele sunt in mod frecvent neglijate si subestimate, atat de catre medici, cat si de catre pacienti, iar aceeasi situatie ingrijoratoare este intalnita si pe teritoriul Romaniei.

Cauza aparitiei varicelor

Dintre toate manifestarile Bolii Venoase Cronice, prezenta varicelor este cea mai frecventa (conform studiului VeinCONSULT aproape 1,8 milioane de romani au varice!), dar cauza exacta a aparitiei lor ramane inca necunoscuta. In principal este vorba despre afectarea peretelui venos sau afectarea valvelor venoase, fiind implicati factori genetici, dar si factori de risc bine identificati :

• Factori genetici:

- Se regasesc antecedente familiale la 80% dintre subiecti

- Riscul relativ este de 2 daca unul dintre parinti prezinta varice si de 3.1 daca ambii parinti au varice

Citește și:

• Ortostatismul prelungit: profesii la risc (chelneri, coafeze, vanzatoare etc.)

Foto: varice @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.