Setari Cookie-uri

Statistici ingrijoratoare: aproape 1 din 5 romani are varice!

Putini sunt cei care constientizeaza ca Boala Venoasa Cronica debuteaza lent, insidios, fara ca macar sa ne dam seama.

• Sedentarismul

• Greutate peste media normala

• Localizarea geografica: prevalenta mai crescuta în Occident decât în Africa, Asia sau Oceania

• Îmbracamintea stramta

• Sarcinile repetate (acest factor de risc creste cu numarul de sarcini duse la termen)

• Constipatia cronica

• Anomaliile boltei plantare (picior plat sau supracurbarea boltei plantare).

Aparitia varicelor de la A la Z

Venele sunt vase de sange care contribuie la intoarcerea sangelui din zonele periferice ale organismului catre inima. Astfel, sangele venos de la nivelul membrelor inferioare se intoarce la inima, de unde este trimis catre plamani pentru a se oxigena.

Aparitia varicelor.jpgVenele membrului inferior prezinta valve antireflux care se opun intoarcerii sângelui, sub efectul gravitatiei, orientând în consecinta fluxul venos catre inima. In acest mod, valvele venoase de la nivelul venelor se opun refluxului venos.

Citește și:

Asa dupa cum mentionam, acest flux venos este unidirectional, de la nivelul membrelor inferioare catre inima si este datorat in principal contractiei musculare si valvelor venoase. Contractiile musculare imping sangele venos de jos in sus datorita valvelor venoase, care se opun intoarcerii acestuia (refluxului venos).

In literatura medicala de specialitate, venele si valvele venoase sunt considerate continente (adica se opun refluxului venos), daca sensul circulatiei este cel normal, dinspre periferie spre partea superioara a organismului si de la suprafata în profunzime.

Atat venele cat si valvele sunt considerate a fi incontinente in momentul în care sensul circulatiei venoase este inversat, iar acesta este unul dintre elementele definitorii ale bolii varicoase.

Refluxul venos apare atunci cand valvele venoase de la nivelul membrelor inferioare nu se mai inchid normal sau sunt distruse, ele ne mai putandu-se opune intoarcerii venoase datorate fortei gravitationale si pozitiei ortostatice, verticale adoptate de catre om. In aceasta situatie, sangele va circula in sens invers, anormal, de sus in jos.

Citește și:

Functionalitatea anormala a valvelor venoase conduce astfel la aparitia refluxului venos si intr-un final a venelor varicoase (varice).

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.