Setari Cookie-uri

Cuperoza - sau ce se intampla de fapt cu tenul tau

Cuperoza sau rozaceea se numara printre cele mai frecvente afectiuni ale tenului, alaturi de acnee, seboree, eczeme si psoriazis.

Acest stadiu poate fi declansat de factori iritanti – cosmetice agresive, expunere exagerata la soare, stres puternic, schimbari bruste de temperatura sau temperatura extrema, consumul de alcool sau fumatul mai mult decat de obicei, alimentele sau baile fierbinti, sauna sau sauna faciala, tratamente agresive la nivelul tenului deja sensibilizat, ca folosirea excesiva a exfoliantelor sau dermoabraziunea – dar si tratamentul cortizolic.

rosaceea sau cuperoza cum se manifesta
Al doilea stadiu al cuperozei (rozaceei) – stadiul cuperozic propriu-zis

In acest stadiul roseata devine mai intensa, in pusee mai dese si mai lungi. Unele vase de la nivelul pielii se dilata si mai mult si devin usor vizibile, cu aspect suparator. Aceste vene pot sa apara pe obraji, pe nas sau aripile nazale, in barbie sau sub ochi.

Al treilea stadiu al cuperozei (rozaceei) – stadiul papulopustulos

Daca pana acum tenul nu a fost tratat corespunzator, afectiunea evolueaza pana la formarea unor papule pustuloase, care se aseamana foarte mult cu acneea, insa nu au nicio legatura cu aceasta din urma afectiune. In fapt, aceste papule pustuloase nu sunt “cosuri” si nici nu au aceeasi cauza cu acneea. De aceea si tratamentul este diferit, iar dermatologul trebuie sa puna corect diagnosticul.

Citește și:

Acneea rozacee cum se mai numeste si acest stadiu evolutiv asociaza de asemenea pori dilatati (fara puncte negre), zone cu exces de sebum si zone cu sebum solid, care se descuameaza intens. Aceste tulburari ale pielii se pot extinde la nivelul gatului si decolteului.

Foto: manifestarile rosaceei Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Iunie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.