Stiati ca pielea este ultimul organ unde sunt cedati nutrientii din sange? Vitaminele, mineralele, antioxidantii si alti nutrienti care circula in torentul sanguin sunt cedati prioritar creierului, organelor interne, muschilor, oaselor si abia in final nutrientii ramasi ajung sa hraneasca celulele pielii. In acest fel orice carenta alimentara determina suferinta pielii.

Alimentele pe care le consumam astazi sunt mai sarace in vitamine si minerale comparativ cu alimentele pe care le consumau bunicii nostri de exemplu. Multe din alimentele procesate sunt in special calorice si mai putin hranitoare. De asemena mediul poluat ne afecteaza pielea, iata deci cate riscuri exista pentru imbatranirea prematura a pielii noastre.

Un mod simplu de a preveni aparitia ridurilor si imbatranirea prematura a pielii ar fi sa suplimentam dieta noastra zilnica cu alimente ce sustin celulele pielii si le hranesc intens.

Daca nu stiati, pielea noastra prezinta roluri vitale in organism, cum ar fi:

    Rol de protectie impotriva factorilor patogeni din mediu, impotriva microbilor, aces rol se exercita prin mai multe mecanisme: pH-ul acid al pielii, descuamarea continuta, continutul de keratina, rezistenta sporita si impermeabilitatea; Rol imunologic, practic sub epiderm exista un scut de celule imunitare, care actioneaza in orice moment in care un agent strain patrunde in organism; Pielea joaca rol si in termoreglare, prin transpiratie si frison; Un alt rol al pielii este acela de a ajuta in diagnosticul unor boli ale organelor interne, cum ar fi in icter, in tiroidite, in vasculite etc. Aspectul pielii este deosebit de important in evaluarea starii de sanatate.
5 alimente care tin ridurile departe si ne mentin pielea sanatoasa

Pielea noastra are nevoie de mult oxigen, de nutrienti diversi, insa iubeste cu precadere zincul, vitamina A, vitamina E si vitamina C. Asa se exeplica de ce persoanele care fac sport (mentin oxigenarea organismului) si consuma multe fructe si legume proaspete se bucura de un aspect mai tanar si o piele mai sanatoasa. Iata ce alimene ar trebui sa comsumam pentru ingrijirea pielii noastre.

Morcovii contin betacaroten

Betacarotenul este precursorul vitaminei A, cu puternice efecte antioxidante. Vitamina A ne ajuta totodata sa ne obtinem bronzul, necesar pentru protectia naturala impotriva razelor nocive ale soarelui.

Pepenele rosu – hraneste si hidrateaza pielea

Pepenele rosu se numara printre cele mai hidratante alimente. Stiati ca pentru a ne hidrata, apa pe care o ingeram are nevoie de o tensiune superficiala mai mica pentru a ajunge din intestine in organism si in celule? Ei bine apa din pepene se absoarbe rapid in toate zonele corpului unde tesuturile sufera de o hidratare insuficienta. In sezon, este indicat sa introduceti pepenele rosu in dieta zilnica.

Fructele portocalii

Fructele portocalii contin betacaroten, ca si morcovii, dar si antioxidanti si multa vitamina C. Printre aceste fructe exemplificam ananasul, piersicile, nectarinele, caisele, mango, pepene galben etc.

Fructele de padure

Fructele de padure contin cel mai puternic antixidant din natura si anume resveratrolul, acesta fiind totodata si un pigment care pateaza mov inchis. Fructele de padure capata astfel un intens efect antioxidant, fiind recomandate in mentinerea pielii sanatoase. Efectele consumului regulat de fructe de padure pot fi foarte evidente in cazul persoanelor cu afectiuni ale pielii sau in cazul celor care fumeaza.

Semintele crude, nucile, fructele oleaginoase

Grasimile sunt esentiale pentru buna functionare a organismului nostru, practic toate celulele noastre au membrana de natura lipidica. Insa nu toate grasimile ne sunt neaparat benefice, de aceea va recomandam sa consumati in special seminte crude, nuci si fructe oleaginoase nepreparate termic. Acestea contin de asemenea si o cantitate insemnata de vitamine din complexul B, cu rol in regenerarea celulara.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: