Setari Cookie-uri

Culisele frumusetii: ce ascund produsele cosmetice

Sunt convinsa ca fiecare dintre voi, doamnelor si domnisoarelor, aveti un loc special in dulapiorul din baie, in care stau ascunse anumite produse cosmetice (creme, lotiuni, sampoane, etc) , pe care nu le veti mai folosi niciodata, dar pe care nici nu va indurati sa le aruncati. Si toate acele produse, cumparate din impuls sau datorita unor reclame inteligent mestesugite, v-au lasat nu numai cu gustul amar al dezamagirii, ci si cu alergii, reactii adverse, un buzunar pe jumatate golit si frustrare...

Patru lucruri vand un produs cel mai bine: brandul si imaginea idealizata din spatele acestuia, cuvantul "nou" (ceea ce vrea sa sugereze un produs imbunatatit, mai bun), ingredientele-minune (extract de perle, colagen, vitamine, aloe-vera, lipozomi, etc) si ideea de solutie salvatoare, un raspuns multidimensional al unor probleme coplesitoare (trateaza nu numai acneea sau iritatiile ci si cosmarurile provocate de acestea).

Putine persoane realizeaza ca toate aceste promisiuni au o baza mai putin solida: unele vitamine nu penetreaza pielea destul de adanc pentru a avea efect, aloe-vera este prezenta in majoritatea cremelor de fata in cantitati prea mici pentru a face minunile de care este capabila (exceptie fac gelurile/cremele exclusiv pe baza de aloe) sau ca miraculosul colagen, atat de necesar pielii (in acest caz prelevat din tesuturile bovinelor tinere), nu are efecte dovedite atunci cand este consumat intern sau aplicat extern, prin intermediul cremelor (in afara de o mai buna hidratare).

Ideea acestui articol nu este sa indeparteze cititorii de produsele cosmetice, ci dimpotriva: sa atraga atentia asupra unor lucruri care pot ajuta in luarea unor decizii responsabile. Ne datoram macar atat. Corpul nostru nu este o masina de adus bani corporatiilor ci o creatie minunata a evolutiei si a divinitatii, care ar trebui sa fie tratata cu recunostinta si respect. Sa incercam sa nu uitam ca de cele mai multe ori lucrurile simple, la indemana tuturor, sunt mult mai eficiente si benefice decat rezultatele cu nume pompoase ale unor laboratoare sofisticate. Apa, fructele si legumele, ceaiurile si unele produse lactate fac, uneori, cat o mie de creme-minune si totusi, importanta lor este subestimata, mai ales in societatile de consum.

Si chiar daca suna dezamagitor, nu exista inca o fantana a tineretii vesnice, ascunsa intre rafturile unei farmacii si nici in spatele unui ambalaj atragator.

Timpul isi lasa amprenta asupra fiecaruia din noi, dar am fost creati in asa fel incat, odata cu varsta, vine si minunata capacitate de a accepta, senini, inevitabilul. Si tot ce putem face este sa imbatranim cu gratie.

Invatati sa va ascultati corpul, descoperiti-va adevaratele nevoi. Nu va "sufocati" pielea cu promisiuni "cremoase", care de cele mai multe ori sunt nefondate!

Surse:

1. Cosmetic, Toiletry& Fragrance Association (CTFA) - https://www.ctfa.org/
2. European Trade Association (COLIPA) - https://www.colipa.com/
3. Environmental Working Group (EWG) - https://www.ewg.org/
4. U.S. Food & Drug Administration (FDA) - https://www.fda.gov/
5. https://www.preventcancer.com/
6. https://www.google.co.uk/ & https://www.wikipedia.org/


Un articol de Elena Loghin

Este interzisa reproducerea articolului fara acordul autorului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.