Setari Cookie-uri

Cea mai intalnita problema a parului

Problemele parului apar la orice varsta indiferent de sex. Desi femeile se plang mai des de astfel de probleme, nici barbatii nu sunt mai putin afectati.

Problemele parului apar la orice varsta indiferent de sex. Desi femeile se plang mai des de astfel de probleme, nici barbatii nu sunt mai putin afectati.

Printre cele mai frecvente probleme ale parului se numara descuamarea scalpului sau matreata. Acest proces de descuamare este normal si firesc pentru orice tesut epitelial, deci si pentru piele. In felul acesta celulele pielii asigura protectia organismului fata de factorii externi nocivi, caci microorganismele ce au patruns in stratul superficial al pielii vor fi mereu indepartate prin descuamarea acesteia si nu vor avea posibilitatea de a strabate si mai mult straturile pielii si de a patrunde in organism.

Insa in cazul in care aceasta descuamare este excesiva mai ales in unele regiuni ale corpului vorbim despre o patologie a pielii. In situatia in care descuamarea excesiva se realizeaza la nivelul scalpului vorbim despre matreata.

Cum se manifesta?


De obicei persoanele cu aceasta afectiune observa niste “fulgi albi” ce apar printre firele de par. In functie de cauzele ce au produs matreata, solzisorii albi pot fi:
  • uscati, iar scalpul nu prezinta nici o leziune sau zona rosie si persoana nu acuza mancarimi;
  • grasi, aderenti la firele de par, care se indeparteaza greu in timpul spalarii parului si de care se ataseaza praful, produsele cosmetice pentru par etc. In acest caz scalpul prezinta zone rosii, cu prurit (mancarimi) si eventuale leziuni de grataj (produse in urma scarpinarii, leziuni care asigura agravarea dermatitei). Uneori cei ce sufera de matreata pot simti si senzatii de usturime la nivelul scalpului.

Care sunt cauzele matretii?


Cele mai frecvente cauze sunt:
  • eczema seboreica, o dermatita seboreica ce se manifesta la nivelul glandelor sebacee ale pielii;
  • foliculita, o infectie la nivelul firului de par;
  • psoriazisul;
  • tinea capitil, o ciuperca ce se asociaza frecvent dermatitelor de la nivelul scalplui si este des intalnita in matreata;
  • samponarea rara a parului sau folosirea unor sampoane neadecvate de pe piata;
  • folosirea zilnica a produselor cosmetice pentru par;
  • modificari ale mediului, climei si umiditatii ori a apei cu care spalati parul.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.