Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre gastrita si tratamentul acesteia

Am decis sa vorbesc despre acest subiect care desi la o prima vedere nu intereseaza un numar mare de persoane prezinta o patologie cu incidenta crescuta in randul populatiei.

Am decis sa vorbesc despre acest subiect care desi la o prima vedere nu intereseaza un numar mare de persoane prezinta o patologie cu incidenta crescuta in randul populatiei. Gastrita este o afectiune care adesea, in anumite stadii evolutive, este asimptomatica, motiv pentru care multe persoane nu sunt constiente de afectiunea pe care o au sau ignora simptomele surde ale gastritei punandu-le pe seama altor motive sau asteptand sa treaca, nefiind exagerat de deranjante. Insa conform statisticilor doua treimi din populatie (mai exact populatia investigata, cei care s-au prezentat la medic, adesea pentru alte motive patologice, insa sunt multe persoane neinvestigate in acest sens) sufera modificari ale mucoasei gastrice. Iata deci ca aceasta patologie nu este deloc rara, ba din contra, este foarte frecventa si urmarile sale in timp, daca nu este tratata, pot ajunge destul de severe si greu tratabile sau... deloc tratabile.

Citește și:

Ce este gastrita? Gastrita si tratamentul acesteia

Gastrita este reprezentata de afectarea mucoasei gastrice prin procese degenerative, alergice, inflamatorii sau metaplazice. Aceste leziuni ale mucoasei pot evolua spre vindecare, avand un caracter autolimitant, ori din contra, pot fi evolutive pana la complicatii grave, hemoragii gastrice, perforatii cu risc major de peritonita sau chiar degenerare in adenocarcinom (cancer gastric).

Ca si clasificare, gastritele pot fi cronice sau acute, o alta clasificare pe care am detaliat-o mai sus este in functie de cauze si se mai clasifica din punct de vedere clinic ca fiind asimptomatice sau simptomatice.

Care sunt cauzele gastritei?

Sensibilizarea mucoasei gastrice poate avea cauze alimentare (prin contactul direct cu alimentele pe care le consumam), neuroendocrina (unele tulburari endocrine si metabolice care stimuleaza sistemele nervoase vegetative care la randul lor pot creste secretia gastrica), alergice, autoimunitare (boala Biermer), medicamentoase (in special AINS – antiinflamatoare nesteroidiene – cum este aspirina) sau infectioase (infectia cu Helicobacter Pylori).

Citește și:

Alimentatia si mesele neregulate sunt adesea cele mai frecvente cauze ale gastritei. Alimente precum cele acide (lactatele fermentate, sucurile carbogasoaze), condimentele excesive (acru, sarat, amar, iute), cafeaua in exces, alcoolul si tutunul afecteaza intens mucoasa gastrica. Zaharul este un mare inamic al mucoasei gastrice. De aceea trebuie sa evitati consumul excesiv de zahar, consumul alimentelor dulci pe stomacul gol (croissante, ciocolata, prajituri) avand o actiune iritanta asupra mucoasei gastrice atat prin contact direct, cat si prin stimularea secretiei gastrice inca din digestia bucala (salivara).

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.