Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre gastrita si tratamentul acesteia

Am decis sa vorbesc despre acest subiect care desi la o prima vedere nu intereseaza un numar mare de persoane prezinta o patologie cu incidenta crescuta in randul populatiei.

Mesele copioase cu alimente grase si greu digerabile afecteaza in timp mucoasa gastrica. Acestea sunt gastritele postingestionale.

O alta cauza a gastritei mai poate fi reprezentata de refluxul sucului biliar care ajunge anormal in stomac, mai ales la cei care au avut in antecedente afectiuni gastrice.

Care sunt simptomele gastritei?

Simptomatologia gastritei este adesea nespectaculoasa, avand dureri surde, suportabile, care nu au periodicitate, ritmicitate, apar cand si cand si odata cu evolutia bolii apar din ce in ce mai des si sunt din ce in ce mai puternice. Insa in primele stadii bolnavul adesea le ignora. Uneori, in functie de organism, de cauze si de sensibilitatea fiecaruia, gastrita poate avea simptomatologie mai deranjanta, bolnavul simte durere in “capul pieptului” inainte sau dupa masa, greata sau chiar voma, dureri de burta etc. Acesti bolnavi adesea se prezinta la medic.

Citește și:

Cele mai intalnite simptome ale gastritei sunt:
- Senzatie de apasare sau de arsura (pirozis) in “capul pieptului” (epigastru)
- Balonari
- Dureri puternice in epigastru
- Greata sau chiar voma
- Uneori durerile pot iradia in spate sau in alte zone abdominale atipice
- Balonare
- Satietate
- Mai rar varsaturi postprandiale (dupa masa) etc.

Cum se pune diagnosticul de gastrita?

Este destul de dificil de diagnosticat si in general analizele uzuale nu sunt suficiente pentru un diagnostic de certitudine, fiind necesare: endoscopie digestiva superioara, punctie si analiza de mucoasa. Si tranzitul baritat poate arata in unele conditii o gastrita, insa nu poate specifica etiologia acesteia. Se va face diagnostic diferentiar cu alte patologii gastrice cum ar fi ulcerul precum si cu pancreatita, afectiuni esofagiene si hernie hiatala.

Citește și:

Tratamentul gastritelor

Tratamentul gastritei acute se face in functie de etiologia acesteia.
In cazul unei gastrite acute hiperacide se vor utiliza medicamente din clasele:
- Antiacide – medicamente care neutralizeaza aciditatea sucului gastric;
- Antisecretorii – medicamente care scad secretia sucului gastric
- Pansamente gastrice – medicamente care au rolul de a forma la nivelul mucoasei gastrice un film protector care o apara de factorii nocivi alimentari sau de alta natura si o ajuta sa se refaca.

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.