Setari Cookie-uri

Balonarea - un disconfort care poate fi evitat

Balonarea sau meteorismul abdominal este determinata de prezenta in exces a gazului in intestin si constituie adesea parte integranta din tabloul clinic al pacientilor cu sindrom de intestin iritabil, mai ales cand survine brusc si intr-o maniera dramatica.

Articol scris in exclusivitate pentru cititorii Healthy.ro de D-na Dr. Simona Grigoruta Medic Primar Specialist Gastroenterolog CMU.

doctor gastroenterolog Balonarea sau meteorismul abdominal este determinata de prezenta in exces a gazului in intestin si constituie adesea parte integranta din tabloul clinic al pacientilor cu sindrom de intestin iritabil, mai ales cand survine brusc si intr-o maniera dramatica.

Existenta gazului in intestin constituie o conditie normala si acesta are ca origine aerul inghitit in timpul alimentatiei pe de o parte precum si cel rezultat in urma reactiilor chimice dintre constituentii alimentari la nivelul intestinului. In cea mai mare parte acesta traverseaza intestinul si se elimina prin anus fara a rezulta o acumulare de gaz in exces. Malabsorbtia unora dintre principiile nutritive zilnice constituie o conditie fiziologica care contribuie la acumularea de gaz in intestin alaturi de flora bacteriana normala ce colonizeaza intestinul gros. La persoanele ce prezinta un tranzit rapid la nivelul intestinului subtire, determinat fie de cauze organice, functionale sau biochimice, acest grad de malabsorbtie fiziologica poate fi crescut si poate determina acumularea excesiva de gaze si lichide in intestin cu senzatia consecutiva de balonare si discomfort abdominal.

Manifestarile abdominale de tipul balonarilor, borborismelor (zgomote intestinale), crampelor abdominale si distensia propriu-zisa a abdomenului sunt in parte atribuite alterarii dinamicii gazului la nivel intestinal. In majoritatea cazurilor atribuirea acestor manifestari clinice fie acumularii de gaz in exces, alterarii dinamicii gazului in intestin sau tolerantei scazute la distensia gazoasa si a unei perceptii individuale crescute ramane un subiect controversat. Contractilitatea intestinala anormala si hipersensibilitatea individuala se manifesta prin alterarea dinamicii gazului in intestin si prin amplificarea simptomelor determinate de distensia gazoasa.


Kudika
31 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.