Setari Cookie-uri

Balonarea - un disconfort care poate fi evitat

Balonarea sau meteorismul abdominal este determinata de prezenta in exces a gazului in intestin si constituie adesea parte integranta din tabloul clinic al pacientilor cu sindrom de intestin iritabil, mai ales cand survine brusc si intr-o maniera dramatica.

CAND AR TREBUI SA NE INGRIJORAM?
In conditiile in care balonarea este insotita de instalarea de data relativ recenta a unor tulburari de tranzit intestinal (constipatie, diaree, alternanta constipatie-diaree) sau de absenta tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze o evaluare medicala in scop diagnostic este imperioasa. In acelasi context trebuie privita scaderea ponderala involuntara, existenta unui sindrom anemic sau si inflamator nespecific, prezenta sangerarilor gastrointestinale. Aparitia balonarilor la o persoana varstnica impune o evaluare medicala atenta de asemenea in scopul excluderii unor afectiuni organice.

EXISTA UN TRATAMENT?
Atunci cand balonarea survine pe fondul unei afectiuni cronice digestive sau extradigestive tratamentul este cel al bolii de baza conform recomandarilor medicului specialist. Tratamentul exclusiv al meteorismului abdominal se refera la restrictiile alimentare deja mentionate si la modificarea stilului de viata. Tratamentul medicamentos efectuat pe perioade scurte de timp (3-4 saptamani sau “a demand”) include administrarea de antiflatulente (Espumisan, Sab Simplex, Gasex, Eucarbon) si a medicamentelor reglatoare ale motilitatii intestinale. Orice tratament medicamentos este bine a fi administrat conform unor prescriptii medicale dupa un examen fizic riguros si un istoric medical complet.

Balonarea constituie un simptom mai frecvent intalnit la sexul feminin fata d cel masculin aproape peste tot in lume. In ultimii ani se constata insa o tendinta de crestere a prevalentei acestui simptom si la sexul masculin.


Kudika
31 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.