Setari Cookie-uri

Balonarea - un disconfort care poate fi evitat

Balonarea sau meteorismul abdominal este determinata de prezenta in exces a gazului in intestin si constituie adesea parte integranta din tabloul clinic al pacientilor cu sindrom de intestin iritabil, mai ales cand survine brusc si intr-o maniera dramatica.

Inafara acestor situatii in care balonarea reprezinta o tulburare functionala, adesori precipitata de anumite alimente, exista si situatii in care aceasta prezinta un substrat patologic. Este vorba de conditii in care exista un obstacol organic la nivel intestinal (tumori intestinale, stenoze intestinale de cauza tumorala sau inflamatorie), de sindroamele de malabsorbtie determinate de intolerante alimentare (intoleranta la glutenul din cereale, intoleranta la lactoza sau alte principii alimentare) sau de suferinte pancreatice cronice, de pacientii care au suferit rezectii intestinale sau care prezinta suferinte ale stomacului operat, de pacientii cu afectiuni neurologice sau de pacientii diabetici. In aceste situatii patologice, cel mai adesea balonarea nu reprezinta singura manifestare clinica.

DAR CUM PUTEM PREVENI BALONAREA?

Modalitatile prin care balonarea poate fi prevenita sau ameliorata se refera la modificarea stilului de viata si a regimului alimentar si nu in ultimul rand la managementul stresului care constituie un factor important care intretine sau chiar amplifica aceasta simptomatologie.

alimente antibalonare Este importanta desfasurarea unei activitati fizice constante (minim 30min de ori/saptamana), un orar al meselor regulat, masa sa se desfasoare intr-o atmosfera calma, mancand incet si mestecand bine, asezat pe scaun si nu in picioare, prepararea alimentelor se recomanda a fi efectuata in vapori, la cuptor sau la gratar. Se vor evita mesele copioase si mancarurile cu digestie dificila (grasimi animale, friptura in sange, mancarurile cu sos), se vor evita prajelile, mancarurile picante, afumaturile. Se recomanda consumul de apa plata, se vor evita cafeaua, alcoolul, fumatul, stresul si oboseala.

Vizionare placuta


Kudika
31 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.