E. Coli (Escherichia Coli) este o bacterie care traieste in mod normal in organismul nostru, la nivel intestinal, participand la procesele digestive si avand roluri pozitive in mentinerea sanatatii.
Tot timpul suntem expusi toxiinfectiilor alimentare, nu doar cu E.Coli enterohemoragica, dar si cu alte microorganisme care ne pot afecta sanatatea. Sunt cateva masuri simple pe care fiecare dintre dumneavoastra le poate urma pentru a preveni intoxicatia cu E. Coli enterohemoragica, dar si cu alte microoganisme ce provin din alimente.
Cum se manifesta infectia cu E. Coli enterohemoragica?
Aceasta infectie are o simptomatologie agresiva si se manifesta prin:
- Diaree abundenta, apoasa, chiar cu sange proaspat. Sangele se poate evidentia si ca striuri sanguinolente – fire subtiri rosii.
- Febra;
- Greata si voma;
- Crampe abdominale severe, care grabesc tranzitul abdominal, ducand la diaree;
- Sindromul hemolitic uremic (SHU) – care reprezinta de fapt cea mai grava complicatie a infectiei cu E. Coli enterohemoragica, sindrom care poate duce la deces si care se trateaza in centre medicale de specialitate.
Daca observati oricare din aceste simptome, prezentativa de urgenta la camera de garda la gastroenterologie.
Este important sa stiti ca E. Coli enterohemoragica se poate transmite de la om la om, pe cale orala sau prin antingerea pesoanei contaminate care nu si-a curatat mainile dupa utilizarea toaletei (se transmite si fecal). Se recomanda sa evitati atingerile in comunicarea cu alte persoane si sa va spalati intotdeauna mainile inainte de a manca, inainte de a introduce orice aliment in gura, chiar si o guma de mestecat.