Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre Hepatita C

Hepatita C este o afectiune contagioasa a ficatului.

Un alt studiu a fost efectuat in august 2006 in Transilvania, Muntenia si Moldova pe aproximativ 16 000 de subiecti. Au fost analizati din punct de vedere al sexului, varstei, domiciliului, factorilor de risc, stilului de viata si grupurilor de risc. Subiectilor le-au fost colectate mostre de sange pentru a fi testate tulpinile de VHB si VHC si li s-a cerut sa completeze chestionare pentru a stabili factorii de risc, felul de transmitere, datele demografice etc.

Astfel, in Muntenia s-a depistat o de imbolnavire de 3.35%, in Moldova 4.25%, iar in Transilvania și Banat un procent al imbolnavirilor de 2.63%. Rezultatul final pe Romania de seroprevelanța a aratat ca procentul celor bolnavi de hepatita C este de 3,23%.

Seroprevelanța difera de la mediul rural la mediul urban. Studiul a demonstrat ca rata imbolnavirilor este mai mare in mediul rural, fata de cel urban.

Varsta pacientilor are o influenta statistic semnificativa in infectia cu Hepatita C. Astfel, in comparatie cu un pacient intre 18 - 29 ani, probabilitatea de a fi infectat cu HCV pentru un pacient intre 40 - 49 ani este de 1.75 de ori mai mare, pentru un pacient cu varsta intre 50 - 59 ani este de 2.6 ori mai mare, iar pentru un pacient peste 60 ani este de 4.36 ori mai mare.


In prezent s-a demontrat ca:

test pentru hepatita C si cauzele hepatitei C Riscul infectiilor in randul barbatilor este mai scazul decat in randul femeilor. Acest lucru poate fi explicat prin avorturile ilegale efectuate in perioada comunista.

Din punct de vedere etnic, cele mai afectate grupuri sunt turco-tatarii si romii.

Nivelul de educatie este un factor protector fata de infectia cu VHC. Cei fara studii sau doar cu studii elementare sunt predispusi la infectare, in comparatie cu cei cu studii liceale, post-liceale sau universitare.
Sunt mult mai predispusi la infectarea cu VHC cei care au avut cazuri de infectie in familie, cei care folosesc droguri injectabile, cei care au beneficiat de transfuzii de sange, de interventii chirurgicale sau de spitalizari.

Urmatorii factori epidemiologici nu au fost corelati cu aparitia virusului hepatitei C: transplantul de organe solide, hemodializa cronica, lucrari dentare, acupunctura, tatuaje, manichiura si pedichiura la saloane specializate, impartirea obiectelor de igiena personala, boli cu transmitere sexuala, varsta inceperii vietii sexuale, orientarea sexuala, multipli parteneri sexuali si consumul de alcool (in ultimele 2 cazuri nu este un rezultat concret datorita ezitarii in raspunsuri a subiectilor).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.