Prezenta acestor afectiuni, corelate cu cresterea ponderala, afecteaza calitatea vietii si scade considerabil speranta de viata a pacientului metabolic.

Legatura dintre diabetul zaharat si obezitate

Intre diabetul zaharat de tip 2 si obezitate exista o puternica corelatie, confirmata de studiile efecutate recent de spitalul Ponderas. Cifrele arata ca mai mult de jumatate din populatia Romaniei este supraponderala si obeza si se confrunta cu afectiuni grave asociate obezitatii.

Studiul arata ca prevalenta diabetului zaharat este de 2 ori mai mare in randul populatiei supraponderale fata de cea normoponderala si de 6 ori mai mare la populatia obeza. Mai mult, hipertensiunea arteriala se intalneste in procent de 4 ori mai mare la populatia obeza fata de cea normoponderala.

In cele mai multe din cazuri, o crestere a masei corporale (BMI) reflecta si o crestere a tesutului adipos din organism, care poate duce la diabet zaharat, hipertensiune arteriala si dislipidemie (hipercolesterolemie) – factori de risc cardiovascular, care sunt asociati cu cresterea mortalitatii.

Chirurgia metabolica – cea mai eficienta solutie de tratament

Sindromul metabolic este prezent la pacientii care sufera de 3 din urmatoarele 5 afectiuni: dislipidemie, steatoza hepatica, hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau obezitate de tip central.

Riscurile severe asociate acestui sindrom pot fi reduse semnificativ prin chirurgie metabolica. Aceasta are ca scop atat pierderea in greutate, cat si remisia, pana la vindecare, a comorbiditatilor precum diabetul zaharat de tip 2, fiind astfel cea mai eficienta metoda de tratare a obezitatii, in mod semnificativ si permanent.

Foto@Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: