Setari Cookie-uri

Pietrele la fiere sau LITIAZA BILIARA: despre riscuri, simptome si tratament

Vezica biliara joaca un rol foarte important in metabolismul grasimilor, insa in anumite conditii constituientii sucului biliar pot forma calculi de diferite dimensiuni, ducand la ceea ce numim litiaza biliara sau "pietre la fiere".

De cele mai multe ori calculii biliari asimptomatici nu se trateaza, ci se monitorizeaza. Mobilizarea acestora este periculoasa si poate duce la pancreatita acuta – o urgenta medicala.

Atunci cand litiaza biliara este simptomatica si pacientul prezinta crize biliare, se recomanda tratamentul durerii si a colicii cu analgetice si antispastice, dar si regim alimentar pentru a “linisti” bila. Pacientul este atent monitorizat in aceasta perioada pentru a nu aparea complicatii. Insa majoritatea pacientilor prezinta recurenta crizelor biliare, iar in acest caz se recomanda indepartarea vezicii biliare. In functie de complicatiile cazului, aceasta operatie poate fi realizata clasic sau laparoscopic.

pietre la fiere

Acidul ursodeoxicolic este recomandat pacientilor fara complicatii si simptome, cu calculi biliari de mici dimensiuni si formati din colesterol. Aceast medicament dizolva calculii biliari de colesterol, insa in aproximativ un an, iar rata de reusita nu este mare in cazul tuturor pacientilor, insa merita incercat. Acest tratament este ineficient in cazul calculilor biliari de dimensiuni mari. Rezultate foarte bune apar in cazul pacietilor cu “mal” sau “namol” la nivelul vezicii biliare.

Citește și:

In cazuri de litiaza biliara de mari dimensiuni sau in cazul complicatiilor sau al bolilor cu risc (de exemplu diabet) se recomanda scoaterea vezicii biliare.

Foto: Pietre la fiere @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.