Setari Cookie-uri

De ce facem PIETRE LA FIERE?

Pietrele la fiere (calculi sau litiaza biliara) reprezinta o problema de care tot mai multe persoane se plang.

Stilul de viata modern, alimentatia haotica, predispozitia genetica si inaintarea in varsta sunt doar cateva cauze acestor pietre la fiere.

Calculii biliari – informatii generale

Litiaza biliara este o afectiune ce consta in prezenta calculilor in vezica biliara. Pietrele la fiere apar atunci cand diferiti factori favorizeaza cristalizarea constituientilor sucului biliar, cum ar fi colesterolul si bilirubina.

Numarul calculilor biliari variaza de la un calcul la cateva sute. Difera si dimensiunile calculilor, de la pacient la pacient, calculii putand avea marimi de la milimetri pana la dimensiunea unei mingii de golf!

Cum se formeaza bila (sucul biliar) si ce roluri are?

Vezica biliara are aspectul unui sac in care este colectat sucul biliar secretat de ficat, apoi concentrat. Ficatul secreta incontinuu suc biliar, care prin concentrare poate fi acumulat in vezica biliara. De aici, in timpul digestiei grasimilor, sucul biliar este eliberat prin alte cai decat cele hepatice (canal coledoc) in prima parte a intestinului subtire, parte numita duoden.

Citește și:

pietre-la-fiere-si-pancretita-acuta.jpg

Ceea ce este foarte important si puteti observa din imaginea alaturata este faptul ca in coledoc se varsa si sucul pancreatic, astfel ca un calcul inclavat aici, blocat in partea inferioara a coledocului, poate provoca pancreatita acuta – o urgenta medicala.

Pietrele la fiere si alimentatia

De asemenea merita retinut faptul ca vezica biliara este “descarcata” dupa o masa care contine grasimi. Aceasta inseamna ca zilnic ar trebui ca la o masa sa consumam alimente bogate in grasimi “bune” (mononesaturate, polinesaturate, acizi grasi omega etc.).

Foto: mecanismul pancretiteti acute de cauza litiazica @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Decembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.