Pietrele la fiere (calculi sau litiaza biliara) reprezinta o problema de care tot mai multe persoane se plang.
Alimentele bogate in grasimi “bune” sunt uleiurile extravirgine nepreparate termic (uleiul nu trebuie incalzit pentru a-si pastra proprietatile sanatoase), fructele oleaginoase necoapte (nuci, alune, arahide, migdale, caju, mieji de seminte), mango, carnea de peste, fructele de mare.
O alimentatie haotica, saraca in grasimi, rareste “golirea” vezicii biliare, ceea ce poate duce la staza sucului biliar si formarea calculilor.
La polul opus, o alimentatie bogata in grasimi, in special din cele procesate, duce la o suprasolicitare a ficatului si la o acumulare excesiva de colesterol secretat apoi in sucul biliar, iar o concetratie crescuta de colesterol in bila favorizeaza cristalizarea acestuia si formarea pietrelor.
Cum se formeaza pietrele la fiere?
Atunci cand bila nu este descarcata cu regularitate, stagnarea sucurilor biliare favorizeaza aparitia “namolului” si cristalizarea constituientilor sucului biliar, formandu-se astfel calculii. Este asadar lesne de inteles ca postul alimentar sau alimentatia vegetariana saraca in grasimi poate favoriza aparitia calculilor biliari.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Urban Mom Studio: Redescoperă-ți frumusețea în mijlocul agitației cotidiene!
- Tezyo prezintă colecția de toamnă iarnă și te invită într-o călătorie plină de pasiune alături de piese eclectice
- Unghii roz și alte nuanțe pastelate pentru o primăvară romantică
De asemenea orice situatie care impiedica descarcarea normala a vezicii biliare predispune la cristalizarea constituientilor biliari. De exemplu unele malformatii congenitale, “vezica lenesa” predispune la formarea calculilor. Unele medicamente care incetinesc activitatea musculaturii netede din peretele vezicii biliare cresc riscul de formare a calculilor biliari.
Pietrele la fiere mai sunt favorizate si de un dezechilibru privind proportiile constituientilor sucului biliar. Sucul biliar contine bilirubina (pigment), colesterol, apa, unele proteine, lipide. De cele mai multe ori o dieta bogata in grasimi nesanatoase creste concentratia colesterolului atat in sange, cat si in vezica biliara. De asemenea o cantitate mai mica de proteine (vezi postul alimentar prelungit) favorizeaza cristalizarea colesterolului.
Momentul critic este reprezentat de formarea monohidratului de colesterol – nucleul viitorului calcul pe care se depun apoi sarurile biliare si calciu.
Lipsa sportului favorizeaza de asemenea formarea pietrelor la fiere, prin doua mecanisme: depozitele de grasime din organism nu sunt consumate si totodata sedentarismul predispune la cresterea in greutate.
Foto: cum se formeaza calculii biliari @Shutterstock.com