Setari Cookie-uri

Cum sa NU faci pancreatita acuta de sarbatori

Pancreatita acuta, supranumita si “marea drama abdominala”, este una dintre bolile ce risca sa se declanseze in prezenta meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumam din belsug in perioada sarbatorilor de iarna.

Comunicat de presa

Pentru ca afecteaza unul dintre organele cu rol esential in functionarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate determina chiar si decesul, daca nu este tratata precoce si corect. Asadar, profilaxia si tratamentul in faze incipiente ne pot pune la adapost de complicatiile grave ale acestei boli.

Practic, in cazul pancreatitei acute are loc un proces de distructie a pancreasului si a tesuturilor din jurul sau de catre propriile enzime.

pancreatita

Care sunt factorii de risc pentru aparitia pancreatitei acute?

Mai ales in perioada sarbatorilor, tubul digestiv, in general, si pancreasul, in special, sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate in grasimi, prajite sau afumate, la care se adauga bauturile alcoolice. Doua cauze majore sunt implicate in aparitia pancreatitei acute:

Litiaza biliara. Persoanele care sufera de litiaza biliara, deci care au pietre la fiere, sunt expuse riscului de a face pancreatita din cauza consumului de alimente grase precum smantana, maioneza, sarmalele sau pomana porcului. “Aceste alimente stimuleaza golirea veziculei biliare si eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de varsare a bilei si pancreasului in intestin. Astfel, se declanseaza o cascada de reactii chimice in interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei si a tesuturilor din jur. In plus, se produce o alterare a starii generale ca urmare a acestei intoxicatii enzimatice”, explica conf. dr. Ion Daniel, seful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Citește și:

Consumul de alcoolul. Declanseaza aparitia bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determina eliberarea sucului digestiv in interiorul pancreasului. “Posibilitatile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatita acuta de cauza biliara. Calculii se pot indeparta printr-o endoscopie interventionala, care deblocheaza fluxul normal al bilei si al sucului digestiv catre intestin. In cazul pancreatitei acute cauzata de alcool, posibilitatile de tratament sunt destul de reduse, astfel incat aceste forme au o evolutie mai grava cu risc de mortalitate mai ridicat, afirma conf. dr. Ion Daniel.

Vestea buna este ca aproximativ 85% dintre cazurile de pancreatita acuta sunt forme moderate sau usoare. Acestea se manifesta printr-o durere suportabila, dar persistenta in partea superioara a abdomenului si iradiata in spate. Pot aparea si varsaturi intense, repetate, precum si transpiratii.

Citește și:

Foto: pancreatita @ Shuttesrtock.cpm

Vizionare placuta


Kudika
30 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.