Setari Cookie-uri

Cum sa NU faci pancreatita acuta de sarbatori

Pancreatita acuta, supranumita si “marea drama abdominala”, este una dintre bolile ce risca sa se declanseze in prezenta meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumam din belsug in perioada sarbatorilor de iarna.

Medicul chirurg ne sfatuieste sa recurgem in acest caz la regim alimentar 0, pentru a da posibilitatea pancreasului sa se refaca. Timp de 1-3 zile, pacientul va bea doar apa plata, aceasta fiind o solutie foarte buna de a pune in repaos alimentar tubul digestiv si pancreasul. Pentru durere, se poate lua un calmant sau se poate pune o punga cu gheata pe abdomen, pe locul dureros, care sa amelioreze evolutia unui proces pancreatic. In cazul in care durerea nu dispare, persoana in cauza trebuie sa se prezinte la medic.

Daca pancreatita imbraca o forma mai grava, simptomele persista, se agraveaza, sunt insotite si de o distensie abdominala, o durere persistenta si practic, o stare de soc manifestata prin hipotensiune, cu tendinta de lesin, o reducere a debitului urinar si chiar aparitia icterului. ”Formele grave de pancreatita necesita un regim de Terapie Intensiva sau chiar o interventie chirurgicala. Perioada critica pentru pacient este intre prima si a treia saptamana. Cei care trec de acest interval au sanse mai mari de supravietuire si de evolutie fara complicatii”, avertizeaza medicul chirurg.

Citește și:

Iata cateva sfaturi oferite de conf. dr. Ion Daniel pentru a evita pancreatita acuta, in perioada sarbatorilor:
1) Mentineti o greutate normala! Persoanele supraponderale sunt primele expuse acestei patologii pentru ca fac mai des litiaza biliara.
2) Faceti-va analize periodic! Cunoasterea si evaluarea starii de sanatate proprii este foarte importanta. O ecografie poate sa ateste prezenta unei litiaze biliare, care sa necesite o rezolvare chirurgicala. De asemenea, analizele de sange pot evidentia o crestere a trigliceridelor din sange, ceea ce poate previziona aparitia unei pancreatite.
3) Evitati abuzul alimentar! Echilibrul alimentar este extrem de important. Astfel, chiar si o persoana predispusa la pancreatita acuta se poate bucura de masa de Craciun daca mananca moderat si rational.
4) Evitati consumul de alcool! Alcoolul concentrat, sub forma bauturilor spirtoase ofera, intr-un volum mic, o cantitate crescuta de stimul toxic.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.