Setari Cookie-uri

Metode chirurgicale pentru SILUETA - cum se slabeste sub bisturiu

Chirurgia bariatrica - sau chirurgia obezitatii - a devenit astazi cel mai eficient tratament al bolilor metabolice severe, in speta obezitatea si excesul ponderal, care prin complicatiile pe care le aduc reprezinta unul din principalii factori ai scaderii sperantei de viata si a calitatii vietii.

Contraindicatii ale tratamentului chirurgical

Chiar daca este metoda cea mai indicata in tratarea afectiunilor metabolice, chirurgia bariatrica nu este recomandata celor care sufera de boala neoplazica (cancerul), caz in care tratamentul chirurgical poate intra in discutie doar dupa 5 ani de remisie completa. De asemenea, procedura este interzisa pacientilor cu varste extreme: sub 14 ani si peste 70 de ani, celor care sufera de boli cardiace si respiratorii severe, decompensate, de boli psihice si lipsa de complianta (necesita evaluare psihologica) sau de afectiuni ale stomacului: ulcer, hernii hiatale voluminoase etc. Interventia depinde, bineinteles, si de evaluarea endocrinologica obligatorie si potential eliminatorie.

Obezitatea in Romania

Studii recente au scos la iveala statistici ingrijoratoare cu privire la amploarea pe care au luat-o bolile metabolice la noi in tara: un procent de 34% din populatie este supraponderala, 14% dintre romani sunt obezi de gradul 1, 3% se confrunta cu obezitatea de gradul 2, iar 3% sufera de obezitate morbida.

Citește și:

Aceste numere ar trebui sa traga un semnal de alarma cu atat mai mult cu cat, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, obezitatea reprezinta prima cauza de deces care ar putea fi evitata, fiind totodata si primul factor etiologic in aparitia diabetului de tip II, a hipetensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice, sindromului de apnee in somn, hipercolesterolemiei si a mai multor forme de cancer: mamar, uterin, pancreatic sau colo-rectal.

Asadar, este imperativ necesara informarea populatiei asupra impactului pe termen lung al acestor afectiuni si prezentarea optiunilor de tratament.

Vizionare placuta


Kudika
14 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.