Comunicat de presa

Iata care sunt cele 5 tipuri de interventii chirurgicale care se pot face si in ce consta ele:

1. Inel gastric

Aceasta interventie chirurgicala consta in montarea unui inel de silicon ajustabil, numit inel gastric, care ajuta la impartirea stomacului in doua portiuni inegale. Prima portiune din stomac este mai mica si comunica cu restul stomacului printr-un canal permis de inel. Inelul reglabil controleaza si limiteaza trecea alimentelor din stomacul mic in cel mai mare. Cu cat stomacul este mai strangulat de acest inel, cu atat trecerea alimentelor se va face mai lent si va ajuta sa pierdeti in greutate. La doua luni de la prima interventie se pot face alte ajustari ale inelului, astfel incat sa reusiti sa dictati ritmul scaderii in greutate.

Avantajul acestei operatii consta in faptul ca nu se sectioneaza nicio portiune a aparatului gastric, iar inelul poate fi indepartat cu usurinta, caz in care stomacul va reveni treptat la dimensiunile anterioare.

2. Micsorarea stomacului

Cunoscuta si sub denumirea de gastric sleeve sau gastrectomie longitudinala, acest tip de interventie presupune sectionarea stomacului de-a lungul lui, indepartandu-se aproximativ 80% din volumul stomacului. In urma acestei proceduri, veti ramane cu un tub gastric ce va avea un volum de aproximativ 100 ml. Astfel, veti avea mai multe mese pe zi si veti consuma alimente in cantitati reduse. Senzatia de satietate se va instala mult mai rapid, datorita dimensiunii stomacului si umplerii lui rapide. Avantajul acestei interventii consta in faptul ca va ajuta sa eliminati pana la 70% din excesul ponderal si contribuie la ameliorarea afectiunilor metabolice asociate obezitatii, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterial si steatoza hepatica.

3. By-pass gastric

By-pass gastric este o procedura care presupune separarea unei mici portiuni a stomacului, fata de restul stomacului, acestea nefiind legate in niciun fel. Pentru a asigura tranzitul digestiv, la stomacul mic format se conecteaza o parte din intestin. Cum functioneaza? In urma acestei interventii alimentele vor ajunge numai in partea superioara a stomacului, apoi se vor duce catre intestin. Acest tip de operatie va permite sa manancati neselectiv fiindca grasimile si zaharurile nu trec prin suprafata de intestine care face posibila absorbtia lor. Si in cazul acestui tip de interventie, veti consuma putine alimente, iar senzatia de satietate se va instala rapid.

4. Plicatura gastrica

Plicatura gastrica este considerata a fi cea mai moderna operatie in chirurgia bariatrica si metabolica. Plicatura gastrica consta in efectuarea si coaserea unor pliuri in peretele gastric. Cu alte cuvinte, se micsoreaza stomacul prin coaserea unei portiuni din el, lucru care va ajuta sa pierdeti intre 40 si 70% din excesul ponderal in decursul primul an.

Foto: slabire chirurgie - shutterstock.com

5. Diversia bilio-pancreatica

Diversia biliopancreatica este cel mai complicat tip de interventie chirurgicala, recomandat doar in situatiile in care cele 4 tipuri de interventii mentionate mai sus nu functioneaza. Procedura chirurgicala consta in eliminarea gastrica aproape totala si conectarea la zona distala a intestinului subtire. Astfel, alimentele pe care le consumati in cantitate reduse ocolesc cea mai mare parte a intestinului subtire. In urma acestei operatii, pacientul slabeste spectaculos, pana la 90% din surplusul de greutate.

,,Aceste tipuri de interventii chirurgicale dureaza, in medie, 40 de minute si sunt realizate laparascopic, astfel incat pacientul nu sufera nicio taietura, iar recuperarea este usoara. In functie de fiecare pacient si de tipul operatiei la care a fost supus, aceasta poate dura de la 24 de ore pana la 72 de ore. In urma interventiei, pacientii pot ajunge sa elimine, in medie, pana la 70% din excesul ponderal si sa isi mentina greutatea obtinuta. Tipul de operatie potrivit fiecarui pacient este recomandat de catre medic in urma investigatiilor si analizelor la care este supus’’, a declarat dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie metabolica, Spitalului Ponderas.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: