Setari Cookie-uri

Pancreatita ACUTA: cauze, tratament si informatii despre regim

Pancreatita acuta reprezinta o urgenta chirurgicala si poate avea simptome ce variaza de la disconfort usor la marea drama pancreatica.

Pancreatita acuta: tratament

Operatia in pancreatita acuta nu reprezinta alegerea de prima intentie. Tratamentul medicamentos si restrictia alimentara sunt de multe ori suficiente pentru tratarea bolii. Consultul chirurgical este insa obligatoriu.

pancreatita acuta operatie tratament

Se recomanda meperidina, in doze pana la 100-150 mg de 3-4 ori pe zi. Doza trebuie redusa la pacientii cu disfunctie severa hepatica sau renala. Pot fi recomandate si alte analgezice neopioide. Antibioticele se recomanda doar in caz de infectie, ceea ce reprezinta o complicatie a bolii.

Repausul la pat este obligatoriu, la fel si montarea unei sonde nasogastrice cu rol in aspirarea sucurilor gastrice, dar care totodata ajuta in sistarea alimentatiei (mai ales la pacientii sau apartinatorii necomplianti).

In primele zile de la internare alimentatia pe gura este interzisa. Pacientul nu va bea si nu va manca nimic. Prin intermediul perfuziilor pacientul va primi atat lichide, cat si nutrientii necesari.

Citește și:

Reintroducerea treptata a alimentatiei se face abia cand zgomotele abdominale devin prezente, iar analizele de laborator sunt optimiste.

Alimentele pe care pacientul le poate consuma si ordinea reintroducerii acestora va fi stric controlata de medic, particularizata pentru fiecare pacient in parte. Citeste continuarea articolului in pagina urmatoare >>

Foto: shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Martie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.