Setari Cookie-uri

Totul despre ulcerul gastroduodenal

Ulcerul gastroduodenal reprezinta o lezare a mucoase digestive de la nivelul stomacului sau duodenului, mergand de la o usoara leziune, pana la perforarea pretelui tubului digestiv de la acest nivel pe intreaga sa grosime. Afectarea mucoasei stomacului se numeste ulcer gastric, iar lezarea mucoasei duodenului produce ulcerul duodenal.

- Dispepsia, senzatia de disconfort dupa mese;

- Balonari, greata sau voma dupa mese.

Diagnosticul:

Incepe cu consultul medicului specialist, care va evalueaza starea de sanatate, documenteaza principalele simptome, istoricul bolii, obiceiurile alimentare si eventualii factori de risc, dupa care va poate indica analize care sa certifice diagnosticul de ulcer precum si localizarea acestuia, stadiul sau complicatiile.

Testele necesare pentru diagnosticarea bolii ulceroase peptice depind de simptomatologia pacientului, de antecedente si examenul obiectiv.

Persoanele tinere primesc de regula un tratament simptomatic, fara a se impune analize amanuntite, in timp ce persoanelor peste 45 de ani se recomanda un set de analize complete deoarece acestea au risc mai mare pentru cancerul gastric.

Analizele pentru ulcer cuprind:

- Radiografie cu tranzit baritat a tubului digestiv;
- Endoscopie;
- Test pentru hemoragii oculte;
- Hemoleucograma;
- Analize pentru infectia cu helycobacter pylori

Tratamentul:

Alaturi de tratamentul cauzei care a produs suferinta mucoasei gastrice sau duodenale, se asociaza antiacide si blocante ale secretiei acide, precum si recomandari care tin de stilul de viata si care pot grabi vindecarea ulcerului sau preveni recidiva. Aceste recomandari vizeaza renuntarea la fumat, limitarea consumului de cafea si bauturi alcoolice, reducerea stresului, revizuirea obiceiurilor alimentare.

Tratamentul etiologic cuprinde:

- Eradicarea infectiei cu helycobacter pylori, prin asociere de antibiotice (claritromicina) cu inhibitori ai secretiei acide gastrice si bismut coloidal;

- Renuntarea la tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene, iar daca acest lucru nu este posibil se recomanda asocierea lor cu medicamente protectoare gastrice;

- Reducerea hipersecretiei acide gastrice, prin administrare de inhibitorii ale secretiei gastrice de tipul inhibitorilor de pompa de protoni (omeprazol)

- Ulcerele idiopatice (care nu au o cauza evidenta) se trateaza de obicei tot cu inhibitoare al secretiei acide.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.