Totul despre ulcerul gastroduodenal

Totul despre ulcerul gastroduodenal

Ulcerul gastroduodenal reprezinta o lezare a mucoase digestive de la nivelul stomacului sau duodenului, mergand de la o usoara leziune, pana la perforarea pretelui tubului digestiv de la acest nivel pe intreaga sa grosime. Afectarea mucoasei stomacului se numeste ulcer gastric, iar lezarea mucoasei duodenului produce ulcerul duodenal.

Riscurile unui ulcer netratat:

Multe ulcere netratate se vindeca de obicei de la sine. Exista si situatii in care ulcerele recidiveaza, mai ales atunci cand cauzele acestora nu au fost tratate. Daca ulcerele sunt recurente, pacientul poate avea un risc crescut pentru complicatii grave. Un ulcer gastric, ce nu raspunde la tratament, poate fi in realitate un cancer gastric. De aceea, odata suspectata aceasta posibilitate, este esential sa se faca o biopsie din mucoasa gastrica lezata. Aceasta metoda ajuta la eliminarea suspiciunii de cancer gastric.

Complicatiile ulcerului:

- Hemoragie digestiva;
- Perforatia;
- Penetratia;
- Malignizarea

Aceste complicatii sunt amenintatoare de viata, si pot shimba complet prognosticul bolii si sansele de vindecare. Tratamentul este cel mai des chirurgical, doar putine cazuri putand beneficia de tratament endoscopic.

Tratament profilactic:

Exista medicamente numite protectoare gastrice care care se recomanda a fi folosite in tratamentul cronic cu antiinflamatoare nonsteroidiene pentru a proteja stomacul de actiunea nociva a acestora. Aceste medicamente se numesc analogi de prostaglandine (de exemplu misoprostolul). Se folosesc uneori pentru prevenirea unui ulcer.

Sucralfatul se poate administra de asemenea pentru tratamentul sau prevenirea ulcerelor gastrice sau duodenale.

Reducerea factorilor de risc includ o alimentatie rationala, cu respectarea meselor zilnice, renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool si cafea dar si combaterea stresului.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri