Setari Cookie-uri

Diskinezia biliara

Este o afectiune a vezicii biliare caracterizata printr-o functionare neadecvata si alterarea mecanismului de eliminare a bilei, in lipsa unei inflamatii vizibile sau a litiazei.

Este o afectiune a vezicii biliare caracterizata printr-o functionare neadecvata si alterarea mecanismului de eliminare a bilei, in lipsa unei inflamatii vizibile sau a litiazei.

Vezica biliara este un saculet situat sub ficat cu rol de rezervor pentru bila. Aceasta este un lichid verzui secretat de ficat, important pentru digestia grasimilor din alimente. Ficatul secreta continuu bila, iar aceasta se depoziteaza in vezica biliara de unde este eliminata in duoden in timpul mesei.

In mod normal in organism pot fi absorbite numai substantele solubile in apa. Grasimile, care sunt insolubile in apa, au nevoie de bila pentru a putea fi absorbite. Cand alimentele grase, ajung la nivelul duodenului (prima parte a intestinului subtire), un hormon numit colecistokinina este eliberat in circulatie. Acest hormon ajunge la nivelul vezicii biliare si determina contractia acesteia cu eliberarea bilei in tractul gastrointestinal. La o masa bogata in grasimi, vezica biliara se goleste complet in decurs de o ora. Uneori raspunsul vezicii biliare la acest hormon este inadecvat (hiper sau hipokinetic) si in acest caz vorbim despre diskinezie biliara.

Simptomele disfunctiei biliare:

Simptomele sunt nespecifice, pot merge de la senzatii de discomfort abdominal pana la dureri atroce, adesea insotite de gust amar in gura, balonari, tulburari de tranzit. Durerile violente cu perioade de acalmie (colici), aparute dupa consumul de alimente ce stimuleaza vezica biliara – alimente grase, oua, ciocolata, cafea – arata o hipertonie biliara, cand colecistul depune un efort marit pentru evacuarea bilei in duoden. Se insoteste de accelerarea tranzitului intestinal, greata, uneori varsaturi.

Exista si situatia in care colecistul este mai putin activ, hipoton si nu elimina suficienta bila necesara digestiei (“fiere lenesa”). In acest caz durerile sunt mai suportabile, in schimb predomina simptomele dispeptice : greata, varsaturi bilioase, gust amar, balonare, alternanta constipatie-diaree. Acest tip de diskinezie biliara apare mai frecvent la persoanele obeze, sedentare, sau cele care lucreaza un timp indelungat la birou.

Diagnosticul:

Este pus de medicul gastroenterolog pe seama simptomelor, a examenului clinic si numai dupa ce s-au exclus alte afectiuni ale vezicii biliare precum inflamatia (colecistita) si calculii (litiaza biliara). De obicei examenul ecografic inlatura alte cauze ale suferintei si pune diagnosticul.

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.