Setari Cookie-uri

Diskinezia biliara

Este o afectiune a vezicii biliare caracterizata printr-o functionare neadecvata si alterarea mecanismului de eliminare a bilei, in lipsa unei inflamatii vizibile sau a litiazei.

Tratamentul:

Pentru calmarea durerii se folosesc antispastice si calmante. Din dieta trebuie eliminate alimentele care contin grasimi, prajelile, carnea tocata si mezelurile. Pentru vezica “lenesa” se recomanda exercitii fizice care sa grabeasca eliminarea bilei si medicamente prokinetice, care stimuleaza motilitatea normala si coleretice.

In cazul acestei afectiuni, dieta are o importanta deosebita si uneori numai cu regim igieno-dietetic se poate restabili echilibrul digestiv al bolnavului cu dischinezie biliara. Trebuie excluse alimentele conservate, mezelurile, afumaturile, grasimile de origine animala, varza, fasolea uscata, cartofii prajiti, alimentele picante (piper, ardei, mustar). Alimentele puternic colecistokinetice (care stimuleaza contractia vezicii biliare) cum ar fi smantana, ouale, untul, pot fi consumate in cantitati mici si in functie de toleranta individuala. Foarte important este modul de preparare a alimentelor: se indica alimente preparate termic prin fierbere, coacere sau fripte. Nu se permite folosirea alimentelor prajite in ulei sau untura, macarurile preparate cu sosuri grase, ceapa prajita, rantas. Laptele este un aliment care nu este tolerat de vezica biliara.

Se recomanda ore regulate de masa, iar pentru un drenaj biliar eficient este indicat ca dupa masa de pranz bolnavul sa stea 30 de minute culcat pe partea dreapta.

Tratamente naturiste eficiente:

• Cura de suc de grapefruit, 2-3 cani pe zi, timp de o luna, repetata de cateva ori pe an, este reglatoare a secretiei si eleminarii bilei;

• Cura de suc de ridichi negre – acestea au o actiune coleretica si de fluidifiere a bilei. Se recomanda doua cure pe an, a trei saptamani fiecare;

• Rostopasca: infuzie dintr-o jumatate de lingurita la o cana de apa; se beau 1-2 linguri la 3 ore. Se va evita supradozarea sau administrarea unor cantitati mai mari, deoarece poate avea actiune toxica.

• Frunze de anghinare: infuzie din o lingura de frunze la 500ml de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile, astfel: o cana dimineata pe stomacul gol, dupa care se sta culcat jumatate de ora pe partea dreapta, a doua cana se bea in doua reprize, cu jumatate de ora inainte de mesele principale.

Tratamentul se face progresiv, pornind de le doze mici. Are o durata de 20-30 zile, apoi o luna pauza, dupa care se reia.

• Frunze de salvie infuzie din o lingurita de frunze la o cana de apa; se bea in cursul unei zile, treptat. Este contraindicate pentru mamele care alapteaza, deoarece micsoreaza secretia laptelui.

• Sunatoare: Infuzie din o lingurita de planta la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.