Gastroenterita este o inflamatie a intestinului ce provoaca: diaree, crampe abdominale, greata, pierderea apetitului. La adulti, cele mai frecvente cauze de gastroenterita sunt infectiile virale si bacteriene.

Gastroenterita de cauza virala - infectiile virale ale tractului digestiv sunt responsabile de episoade usoare de gastroenterita. Virusurile ce declanseaza boala sunt foarte contagioase si se raspandesc de la o persoana la alta prin contact direct (impartirea mancarii sau a tacamurilor), maini murdare. Apare frecvent in institutii precum scoli, gradinite, campusuri, camine.

Gastroenterita bacteriana

Salmonella, shigella, e. coli sunt bacteriile cel mai frecvent asociate cu gastroenteritele. Acestea se pot raspandi prin contact direct cu o persoana infectata sau prin consumul de apa si alimente infectate. In unele cazuri boala este provocata de o toxina produsa de bacteria ce se dezvolta pe mancare preparata sau pastrata necorespunzator. Daca o persoana consuma alimente infectate, simptomele sunt declansate fie direct de bacterie, fie de produsii toxici ai acesteia. Simptomele provocate de toxinele bacteriene apar de obicei in cateva ore. Simptomele provocate de bacterie, in cateva zile.

In fiecare an milioane de oameni dezvolta boala consumand mancare contaminata. Atat forma virala cat si cea bacteriana tind sa fie reduse ca intesitate a simptomelor si de durata scurta, astfel, de multe ori, bolnavul nu se prezinta la medic. La varstnici sau la persoanele imunodeprimate gastroenteritele pot produce deshidratare si alte complicatii periculoase. Chiar si la adultii sanatosi, anumite tipuri de bacterii pot cauza forme severe de toxinfectie alimentara manifestate prin febra inalta si simptome digestive severe precum (diaree cu sange).

Simptomele

La adulti, simptomele de gastroenterita includ: diaree usoara - mai putin de 10 scaune apoase pe zi, crampe si durere abdominala, febra moderata ( < 38 grade), dureri de cap, greata si uneori varsaturi. In cazurile severe bolnavul poate avea deshidratare (gura uscata, sete intensa, slabiciune), diaree severa (mai mult de 10 scaune), febra inalta, scaune ce prezinta urme de sange.

Diagnostic

Este important de stabilit daca bolnavul a intrat in contact cu persoane ce prezentau simptome de gastroenterita sau daca a luat masa intr-un restaurant unde mancarea era lasata la temperatura camerei, daca mancarea consumata avea un gust sau miros neplacut, ciudat.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: