Durerea abdominala este un simptom comun. De cele mai multe ori apare ca rezultat al suprasolicitarii tubului digestiv in urma unui abuz alimentar, alteori responsabila este o gastroenterocolita, adica o infectie a tractului digestiv cu virusuri sau bacterii. In alte cazuri, durerea abdominala poate fi un semn precoce sau din contra, tardiv, al unor afectiuni mai grave.

Balonare, dureri abdominale? Poate fi cancer OVARIAN

Intensitatea durerii nu se coreleaza cu gravitatea bolii care a produs-o. O infectie virale sau simpla prezenta a gazelor in colon pot produce dureri mai mari decat afectiuni foarte severe, ce pun viata in pericol, precum cancerul colonic, cand durerea este de intensitate mai mica sau chiar nu exista initial.

Unde este localizata durerea?

Datorita numarului mare de organe din abdomen si faptului ca acestea au o inervatie senzitiva saraca, de multe ori este greu de localizat o durere abdominala si de precizat carui organ i se datoreaza.

Pe langa acest lucru, durerea abdominala iradiaza, adica este resimtita si in alte zone decat cele corespunzatoare organului afectat. De exemplu, durerea din litiaza biliara poate ajunge la torace sau la umarul drept. Durerea din afectiunile pancreasului poate fi resimtita intre omoplati.

Reperarea zonei dureroase poate micsora lista cu posibilele cauze. Insa este dificil de aflat originea durerii doar pe baza localizarii sale, chiar si pentru un medic experimentat.

Regiunea din jurul buricului (periombilicala):

Durerea localizata in aceasta regiune a abdomenului se poate datora unei inflamatii a apendicelui (apendicita). Acesta este un mic saculet, de forma unui deget de manusa, de cativa centimetri, ce se desprinde din colon in partea inferioara dreapta a abdomenului. Cand se infunda, apendicele se inflameaza si se umple cu puroi. Daca nu este indepartat chirurgical, apendicele inflamat se perforeaza si puroiul ajunge in cavitatea abdominala producand peritonita. Pe langa durere abdominala, apendicita se mai insoteste de greata, varsaturi, pierderea apetitului, febra.

Regiunea superioara a abdomenului (epigastrica):

Este situata deasupra zonei periombilicale iar durerile resimtite aici corespund de regula unor afectiuni ale stomacului, cel mai frecvent fiind vorba de ulcerul peptic. Dureri persistente in aceasta regiune pot fi semnalul unor probleme pancreatice sau ale vezicii biliare.

Regiunea superioara stanga:

TURMERICUL: ingredientul cu peste 500 de utilizari in sanatate si frumusete
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: