Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre durerea abdominala

Durerea abdominala este un simptom comun. De cele mai multe ori apare ca rezultat al suprasolicitarii tubului digestiv in urma unui abuz alimentar, alteori responsabila este o gastroenterocolita, adica o infectie a tractului digestiv cu virusuri sau bacterii. In alte cazuri, durerea abdominala poate fi un semn precoce sau din contra, tardiv, al unor afectiuni mai grave.

Aceasta zona este mai rar sediul durerilor abdominale. Cand aceasta apar pot fi legate de afectari ale colonului, splinei, stomacului sau pancreasului.

Regiunea superioara dreapta:

Durerea intensa aparuta aici este sugestiva pentru inflamatia vezicii biliare. Cauzele cele mai frecvente sunt litiaza biliara (pietrele) si diskineziile biliare. Durerea poate iradia catre ombilic sau poate merge in spate. Ocazional, durerea din aceasta zona poate fi rezultatul unor afectiuni ale colonului, pancreasului sau duodenului .

Regiunea inferioara mijlocie a abdomenului:

Durerea resimtita sub ombilic, care merge intr-o parte, poate semnifica o afectiune colonica. Uneori este simptomul unor pietre la rinichi, unei infectii urinare sau bolii inflamatorii pelvine.

Regiunea inferioara stanga a abdomenului:

O durere resimtita in aceasta zona este de obicei expresia unei afectari ale colonului sigmoid. Intre posibilele cauze se numara boala inflamatorie a colonului, enterocolita, diverticulita.

Citește și:

Regiunea inferioara dreapta:

De obicei responsabil de durerea cu aceasta localizare este colonul. Durerea din apendicita poate avea sediul aici sau poate iradia in aceasta zona. Alte cauze: hernia sau sarcina ectopica.

Cand trebuie sa cereti ajutorul medicului:

Desi majoritatea cazurilor de dureri abdominale nu sunt grave si nu necesita consult sau tratament special, exista cateva situatii in care ingrijirile medicale sunt necesare. Trebuie sa te prezinti la medic daca:
• Durerea este severa, persistenta sau reapare frecvent;
• Durerea nu da semne de vindecare sau se inrautateste;
• Durerea nu iti permite sa te alimentezi;
• Durerea este insotita de febra inalta sau frisoane;
• Durerea este insotita de respiratie ingreunata, ameteala, febra mare, varsaturi;
• Prezenta varsaturilor cu sange;
• Prezenta sangelui in scaun;
• Prezenta sangelui in urina;
• Abdomenul este umflat si dureros la atingere;
• Durerea merge catre torace, gat sau umeri.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.