Setari Cookie-uri

Un parazit intestinal lung, lung

Mancarurile bune si mai ales fripturile raman mereu in preferinta fiecaruia. Insa igiena personala, modul de preparare a alimentelor sau locul de aprovizionare reprezinta o serie de factori care, daca nu sunt luati in seama, ne pot imbolnavi.

Mancarurile bune si mai ales fripturile raman mereu in preferinta fiecaruia. Insa igiena personala, modul de preparare a alimentelor sau locul de aprovizionare reprezinta o serie de factori care, daca nu sunt luati in seama, ne pot imbolnavi.

Prin alimente omul poate capata multe boli, dintre care si paraziti intestinali. Acestia produc o serie de tulburari la nivelul intregului organism, simptome care apar insa in timp si adesea sunt ignorate de pacienti. Cei mai expusi sunt copiii, insa si adultii pot suferi de diferite parazitoze intestinale.

Dintre parazitii intestinali, printre cei mai lungi se numara Teniile (panglica). Acestea sunt de doua tipuri: Taenia saginata (gazda intermediara este vaca) si Taenia solium (gazda intermediara este porcul). Aceste animale se infecteaza fie prin contact cu fecalele, cu iarba infectata sau alte produse pe care le ingera. Embrionul hexacant al teniei ajuns in intestinul acestor animale patrunde in torentul sanguin si de aici mai departe ajunge, prin intermediul circulatiei sanguine, in muschi, creier, unele organe etc. Prin consumarea carnii insuficient preparate termic (fierberea sau caldura puternica omoara parazitii) sau necontrolata omul se infecteaza la randul sau cu forma larvara (cisticerc) a teniei. Capsula cisticercului este digerata de sucul gastric uman si astfel este eliberat scolexul (larva) care ajunge in intestin si se fixeaza de acesta prin intermediul unor ventuze si a unor carlige.

Citește și:

Ca sa intelegeti mai exact cum se fixeaza tenia, trebuie sa o descriem putin: viermele prezinta un cap cu ventuze pe margine, iar in centru doua cercuri concentrice formate din niste formatiuni asemanatoare carligelor de undita. Mai prezinta un gat, apoi restul este format din proglote (un fel de componente dreptunghiulare care formeaza corpul viermelui si care spre final (spre coada) ajung mature astfel incat dezvolta oua. Aceste oua se elimina odata cu proglotele (cu segmentele dreptunghiulare care se desprind din capatul terminal al viermelui). Proglotele cu oua se elimina prin fecale (se observa la scaun) sau, in functie de tipul teniei, se pot elimina singure, in absenta scaunului.

Omul se infecteaza cu Tenia ingerand carne de porc insuficient prelucrata termic, nefiarta sau nefripta bine, sau insuficient sterilizata la pregatirea conservelor. In cazul infectarii cu Taenia solium, prin nespalarea mainilor, omul se poate autoinfecta, insa ouale eliminate prin propiile fecale ar trebui sa se dezvolte in gazda intermediara (porc), astfel ca au capacitatea de a trece din intestin in sange si in felul acesta pot afecta plamanii, creierul, musculatura etc. Aceasta autoinfectare se numeste cisticercoza, afecteaza organele interne si poate fi deosebit de grava, necesitand asistenta medicala de specialitate. Este de precizat faptul ca cisticercoza se produce numai in cazul infectarii cu Taenia solium, niciodata insa un pacient nu are risc de cisticercoza in cazul infectarii cu Taenia saginata (carnea de vita).

Citește și:

Care sunt simptomele teniazelor?

Vizionare placuta


Kudika
22 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.