Setari Cookie-uri

Un parazit intestinal lung, lung

Mancarurile bune si mai ales fripturile raman mereu in preferinta fiecaruia. Insa igiena personala, modul de preparare a alimentelor sau locul de aprovizionare reprezinta o serie de factori care, daca nu sunt luati in seama, ne pot imbolnavi.

Frecvent teniazele sunt asimptomatice ori simptomatologia nu este evidenta, existand mici jene abdominale ori constipatie spre exemplu, dar de cele mai multe ori pacientul ignora aceste simtopme nespecifice. Printre semnele clinice care se pot intalni in teniaze enumeram:
• discomfort abdominal
• apetit crescut (pofta mare de mancare) sau scazut (inapetenta)
• alternanta diaree-constipatie
• tulburari dispeptice (greturi, voma)
• insomnie
• astenie
• fenomene neurologice, tulburari de memorie si de
comportament, agitatie

Cum diagnosticam teniazele?

In general diagnosticul cert se pune la examenul coproparazitologic, astfel ca este evidentiata prezenta oualelor in fecalele pacientului. Probleme de diagnostic apar insa in cazul cisticercozei, diagnosticul fiind adaptat organului afectat.

Citește și:

Cum prevenim infectia cu Taenia?

Profilaxia consta in urmatoarele:
- Spalarea insistenta sub jet de apa a legumelor, fructelor (ar putea fi infectate prin mainile celor care le-au atins spre exemplu)
- Sparea mainilor inainte de masa
- Prepararea termica suficienta a alimentelor, prajirea sau frigerea indelungata, fierberea, pana ce carnea nu mai prezinta zone rosii sau usor crude.

Cum tratam teniazele?

Tratamentul este intotdeauna prescris de medic si consta intr-un tratament antiparazitar. Unul dintre medicamentele recomandate este niclosamid, un medicament care se absoarbe greu in tractul digestiv si distruge rapid virmele la contact. Se administreaza dimineata pe stomacul gol. Pastilele se mesteca riguros si se inghit cu apa. La copii, ele se pot pisa si amesteca cu apa. Un alt medicament indicat este praziquantel.

Citește și:

La 1-3 luni de la inceperea tratamentului se recomanda efectuarea unui examen coproparazitologic pentru verificarea eficientei tratamentului, observandu-se prezenta sau absenta oualelor in scaun.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
22 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.