Setari Cookie-uri

Zona Zoster - o boala contagioasa si suparatoare

Zona Zoster reprezinta o boala infecto-contagioasa determinata de infectia cu virusul varicelo-zosterian. Prima infectie cu acest virus apare sub manifestarile varicelei, atat la copil, cat si ca adult, boala cunoscuta in popor ca varsatul de vant.

Acest virus este unul herpetic si va ramane in organism toata viata in stare latenta, nemanifestata, caz in care purtatorul nu este contagios. Se intampla insa ca uneori sa apara o recidiva a acestui virus, iar aceasta apare intotdeauna ca o eruptie veziculara bine determinata pe suprafata pielii, de unde si denumirea de Zona Zoster. Niciodata la o a doua eruptie acest virus nu va mai avea caracterul varicelei, ci recidivele se vor manifesta ca Zona Zoster.

zona zoster Foto: PANYA KUANUN, Shutterstock

Ce este Zona Zoster?

Dupa varicela, virusul ramane instalat in tesutul nervos, adesea la nivelul maduvei, mai rar la nivel cranian, iar in anumite situatii de stres puternic, efort fizic foarte intens sau scaderea drastica a imunitatii apare o recidiva manifestata ca Zona Zoster. Aceasta recidiva se manifesta pe calea unei radacini senzitive din maduva sau pe cea a unui nerv cranian si va determina aparitia simptomelor si eruptiei exact in zona inervata de acel nerv, de aceea aceasta zona apare ca fiind bine determinata. Exista si o forma extinsa pentru Zona Zoster care apare in special in cazul diabeticilor sau a celor cu imunodeficienta (leucemie, HIV, citostatice, cancer etc,).

Citește și:

Care sunt simptomele Zonei Zoster?

Initial in zona unde urmeaza sa apara eruptia apare o durere ce precede bubitele cu cateva zile, o durere acuta, sacaitoare, ca niste ace, poate prezenta si mancarimi, insotita de febra, dureri de cap si alte tulburari, chiar si psihice date de inconfort.

Aceasta este o perioada importanta fiindca poate fi confundata de medici cu o alta boala, ca de exemplu apendicita sau o boala de ficat, rinichi, de ochi daca virusul urmeaza sa erupa in zona ochilor etc.

Ulterior apare eruptia clara care este mult mai usor diagnosticata, iar daca nu se cunoaste exect infectia se fac analize specifice, in special de determinare a virusului din lichidul vezicular. Aceste vezicule care apar sunt pline cu un lichid galbui care apoi se sparge si apare o crusta care se desprinde de mai multe ori pana la vindecare.

Vizionare placuta


Kudika
22 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.