Setari Cookie-uri

Zona Zoster - o boala contagioasa si suparatoare

Zona Zoster reprezinta o boala infecto-contagioasa determinata de infectia cu virusul varicelo-zosterian. Prima infectie cu acest virus apare sub manifestarile varicelei, atat la copil, cat si ca adult, boala cunoscuta in popor ca varsatul de vant.

Zona Zoster dispare dupa cateva zile, pana la 4 saptamani, insa pot sa apara complicatii. Zona Zoster apare cel mai frecvent la nivelul toracelui si abdomenului, dar poate sa apara si la nivelul membrelor sau al fetei, in jurul ochilor, putand afecta serios vederea. Fiindca este determinata de migrarea virusului pe un nerv pereche, eruptia Zonei Zoster nu depaseste linia mediana a corpului sau apare unilateral pe membre sau la nivelul fetei. Poate afecta ochii, dar si alte organe daca merge pe nervul facial de exemplu, poate apare in jurul gurii sau poate afecta o ureche. De aceea se poate gresi diagnosticul in primele zile de simptomatologie cand eruptia nu a aparut inca.

Complicatiile Zonei Zoster se manifesta prin infectarea veziculelor, ori prin durerea cronica posteruptie, cea mai frecventa complicatie. Astfel ca pacientii continua sa simta o durere exacerbata in zona unde au fost veziculele, pielea ramane sensibilizata si aceasta senzatie ii deranjeaza, insa nu poate fi ameliorata complet prin tratament. De aceea indicat este ca pacientul sa se prezinte la medic cat mai devreme, caci cu cat tratamentul antiviral este administrat mai devreme, cu atat aceasta complicatie este scurtata sau chiar evitata.

Citește și:

Cum se transmite Zona Zoster?

Zona Zoster nu se transmite ca atare, dar bolnavul care are deja eruptia este contagios pentru cei care nu au facut niciodata varicela, mai ales pentru copii. Infectia se transmite prin atingere, prin haine la comun sau chiar prin aer dupa cum dovedesc ultimele studii. Cei care nu au avut varicela vor face luand contact cu un bolnav de Zona Zoster prima forma a virusului, adica varicela, ci nu Zona Zoster direct. Insa cei care au avut varicela nu vor lua boala.

Cum se trateaza Zona Zoster?

Nu exista tratament de vindecare, ci doar de ameliorare, boala evoluand in ritmul sau propriu. Se folosesc antivirale specifice pentru virusurile herpetice, analgezice pentru atenuarea durerilor si tamponari cu spirt a veziculelor pentru a evita infectarea.

Vizionare placuta


Kudika
22 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.