Setari Cookie-uri

Pneumococul - Pericolul care circula liber printre noi

Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor. Pneumococul este cea mai importanta cauza a infectiilor respiratorii de cauza bacteriana la copii. Procentul de copii purtatori ai pneumococului variaza la nivel mondial.

Comunicat de presa

• Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor. Pneumococul este cea mai importanta cauza a infectiilor respiratorii de cauza bacteriana la copii. Procentul de copii purtatori ai pneumococului variaza la nivel mondial.

virus CE ESTE BOALA PNEUMOCOCICA?
Boala Pneumococica este o infectie datorata bacteriei numita Streptococcus pneumoniae (imagine alaturata), cunoscut sub numele de pneumococ. Infectiile pneumococice includ: pneumonia, meningita, septicemia, otita medie acuta, sinuzita sau bronsita. Streptococcus pneumoniae este o bacterie care colonizeaza in mod normal tractul respirator superior (nazo-faringe). Procentajul de purtatori sanatosi in populatia globala variaza astfel:
• 10% -85% la copii < 5 ani
• 4% - 45% la adult

Pneumococul este unul dintre principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, precum si la persoanele varstnice si/sau care au boli cronice sau traiesc in conditii speciale.

CUM SE MANIFESTA?
Copilul cu infectie pneumococica prezinta simptome diverse cum ar fi: febra ridicata (> 39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, anorexie, varsaturi, cefalee, ameteli, in functie de localizarea infectiei. Formele de boala pot fi usoare, medii sau grave, in functie de receptivitatea si de imunitatea individuala. Copiii si varstnicii peste 60 de ani reprezinta categoriile de populatie cele mai susceptibile la infectiile pneumococice.

Formele clinice ale infectiei pneumococice pot fi: Invazive (Meningita, Pneumonia cu empiem si/sau bacteriemie si Bacteriemia febrila), dar si Non-invazive (Pneumonia “comunitara” necomplicata si fara bacteriemie, Otita acuta medie, Sinuzita si Bronsita).

CUM SE DEPISTEAZA PNEUMOCOCUL?

• Preventiv, prin exsudatul nazofaringian realizat la medic.

CUM SE POATE TRATA?
• Este mai usor sa previi decat sa tratezi. In situatia in care copilul nu a fost vaccinat preventiv si dezvolta infectie pneumococica, tratamentul care se aplica este cel cu antibiotice. In ultimul timp, s-a inregistrat o crestere ingrijoratoare a rezistentei pneumococului la antibiotice. 40% dintre serotipuri au dezvoltat rezistenta la antibiotice in Ungaria.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.