Setari Cookie-uri

Pneumococul - Pericolul care circula liber printre noi

Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor. Pneumococul este cea mai importanta cauza a infectiilor respiratorii de cauza bacteriana la copii. Procentul de copii purtatori ai pneumococului variaza la nivel mondial.


CE TREBUIE SA STIE PARINTII CAND COPILUL A CONTACTAT BOALA PNEUMOCOCICA?

• Copilul trebuie hranit corespunzator;
• Evitarea aducerii copilului in spatii inchise unde exista riscul transmiterii bacteriei prin aer;
• Evitarea trimiterii copilului in colectivitati;
• Evitarea automedicatiei;
• Necesitatea controlului medical de specialitate (medic pediatru sau medic de familie).

CARE SUNT SEROTIPURILE PNEUMOCOCICE?
• Exista 91 de serotipuri diferite de pneumococ in functie de antigenul polizaharidic capsular*
• Prevalenta serotipurilor difera in functie de varsta si de aria geografica
• Serotipurile continute in vaccin:
o PREVENAR 7v: 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F si 23F;
o PREVENAR 13v: cele 7 serotipuri din Prevenar 7 + 6 serotipuri aditionale 1, 3, 5, 6A, 7F, 19A.

INCIDENTA BOLII LA NIVEL MONDIAL:

Pneumococul este cauza principala a mortalitatii infantile in intreaga lume, reprezentand 28% din totalul deceselor intre 0 si 1 an, pe locul doi, intr-un procent de 21%, se situeaza Rujeola. Romania are cel mai mare procent al mortalitatii infantile de pe continent, de 13,9%, dupa Moldova si Ucraina . In Romania, 2250 de copii cu varsta mai mica de 1 an au murit anul trecut . Aceste cifre sunt extrem de ingrijoratoare, rata deceselor fiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor comunicate recent de catre Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie.

Streptococcus pneumoniae, este unul dintre principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, transmisibil pe cale aeriana de la om la om. Pericolul este cu atat mai grav cu cat, conform avertismentelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista o rezistenta din ce in ce mai mare a acestei bacterii la antibiotice.

La copiii cu varsta sub 5 ani, Boala Pneumococica provoaca moartea acestora mai mult decat orice alta afectiune, incluzand aici si SIDA, malaria sau rujeola cumulativ . 2 copii, cu varsta mai mica de 5 ani, mor in fiecare ora in Statele Unite datorita bolii pneumococice . Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea cu un vaccin imbunatatit continuu, este singura alternativa de preventie a bolii pneumococice. In Statele Unite a fost inclus in Programul National de Vaccinare cel mai nou vaccin pneumococic conjugat, cu 13 serotipuri ce il va inlocui treptat pe cel cu 7 serotipuri. Acesta poate preveni boli pneumococice precum: pneumonia meningita, bacteriemia si otita medie provocate atat de cele 7 serotipuri deja incluse in vaccinul pneumococic existent, cat si de cele 6 serotipuri aditionale. Se estimeaza ca noul vaccin cu 13 serotipuri acopera 73-100% (in functie de tara) dintre serotipurile care determina boala pneumococica invaziva (BPI) la copiii cu varsta sub 5 ani precum si peste 90% dintre serotipurile care cauzeaza infectii invazive rezistente la antibioterapie. Poate fi administrat concomitent cu celelalte vaccinuri pediatrice in acord cu schema de vaccinare obligatorie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.