Setari Cookie-uri

Hepatita B - ucigasul tacut al lumii moderne

In Romania aproape un milion de oameni sufera de hepatita cronica B, cel mai tacut si puternic ucigas al lumii moderne.

hepatita B - simptome, tratament, transmitere

Hepatita B – ucigasul tacut al lumii moderne

Hepatita B este una din cele mai grave si comune forme de infectia a ficatului din intreaga lumea, ea afectand aproximativ 350 de milioane de oameni, dintre care un milion in Romania. Cel mai rau este ca aceasta infectie este destul de dificil de descoperit pentru ca pacientii nu au niciun fel de simptome si ajung sa o descopere abia atunci cand ea este cronica sau se dezvolta in ciroza. Statistic vorbind, hepatita B este cauza decesului a aproape 620.000 de oameni si a 80% din cazurile de cancer hepatic.

Ce este hepatita B?

Hepatita inseamna inflamatia ficatului. Hepatita B este o inflamare si infectare a ficatului cauzata de virusul hepatitic B (VHB) care poate fi transmis prin sange, contact sexual sau prin intrarea in contact cu ace/obiecte contaminate. La ora actuala, hepatita B este afectiunea cronica cea mai raspandita in intreaga lume.

Citește și:

Cauze si mod de transmitere

hepatita B transmitere sexuala

Singura cauza a hepatitei B este infectarea cu virusul hepatitic B (VHB). Acest virus este de 100 de ori mai infectios decat HIV si se transmite prin sange (transfuzii de sange, la stomatolog, prin utilizarea obiectelor contaminate - siringi, obiecte personale etc.), prin contact sexual neprotejat cu o persoana care are acest virus. De asemenea, virusul se transmite perinatal, de la mama infectata la nou nascut.

Din fericire, atunci cand oamenii doneaza sange, se fac toate analizele pentru a depista prezenta virusurilor si a altor infectii care se pot transmite si care pot afecta sanatatea persoanei care va primi transfuzia.

Din pacate, mamele isi pot infecta copiii cu virusul la nastere. Totusi, in cazul mamelor care sunt infectate cu virusul hepatic B si urmeaza sa nasca pot sa isi protejeze copilul prin nasterea prin cezariana si prin faptul ca, imediat la nastere, micutul este vaccinat impotriva virusului hepatic B.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.