Setari Cookie-uri

Cum vom respira peste 10 ani?

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de cazuri de Tuberculoza: aproximativ 20.000 de persoane se imbolnavesc anual si 1.500 de persoane mor din cauza Tuberculozei.

„Toate problemele mele au inceput cu Tuberculoza. Tuberculoza mi-a distrus familia, de cand tata s-a imbolnavit. A fost internat in spital foarte mult timp, mama a ramas singura, fara nici un ajutor material. Familia mea s-a straduit foarte mult ca sa reziste, facand datorii, ceea ce in cativa ani ne-a adus in situatia de a nu mai avea nici casa... Am ajuns in strada din cauza Tuberculozei.” – Mariana, 30 ani, pacienta cu TB-XDR.

„Suntem niste oameni invinsi ai societatii. Si cand ne vedem asa cum suntem acum si stim cum eram cand contam, cand aveam un loc de munca, este greu... De aceea spunem ca ne este rusine, pentru ca nu mai insemnam nimic, pentru nimeni.” – Mircea, 50 de ani, fost miner, acum caz social, pacient cu TB-XDR in faza terminala.

In Romania anului 2012, Tuberculoza nu mai este izolata doar la persoane din categoriile defavorizate. In Romania se vine zilnic in contact cu Tuberculoza si oricine, indiferent de clasa sociala sau standard de viata, se poate imbolnavi. Un singur bolnav de TB netratat poate transmite boala altor 10-15 persoane. Iar bolnavii de Tuberculoza multi-drog rezistenta sau extrem de rezistenta transmit mai departe nu tuberculoza simpla, ci direct formele de boala rezistente la tratament.

Citește și:

Contextul

Recenta misiune de evaluare a Programului National de Control al Tuberculozei, desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii – Green Light Committee (OMS – GLC) a relevat o serie de masuri pe care factorii de decizie din Romania trebuie sa le adopte in cel mai scurt timp pentru a asigura protectia populatiei fata de Tuberculoza multi-drog rezistenta, intre care:

1. Implementarea metodelor de diagnostic rapid,
2. Asigurarea tratamentului complet, continuu si sub stricta supraveghere, pentru toti pacientii cu TB si TB-MDR/XDR,
3. Asigurarea suportului social pentru toti pacientii cu Tuberculoza.

Vizionare placuta


Kudika
16 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.