Setari Cookie-uri

Hepatita C: preventie si tratament

Hepatita C este o boala cu care se confrunta multe persoane si care din pacate in fazele incipiente cand poate fi curabila nu prezinta simptome. De aceea este foarte important sa va testati anual in ceea ce priveste Hepatita C. mentionam ca Hepatita C nu are vaccin.

Unele persoane au o incidenta crescuta la infectarea cu hepatita C

hepatita C tratament, tratament hepatita C, hepatita C preventie Exista si alte grupuri de persoane care pot fi expuse la factori de risc. Hepatita cronica C este mai intalnita la persoanele cu expuneri repetate la sange, precum utilizatorii de droguri intravenoase (IV), hemofilicii tratati cu factor de coagulare inainte de 1987; si cei care au primit transfuzii sau organe, sau ambele, de la donatori cu hepatita C. Majoritatea infectiilor (65%) se transmit prin utilizarea de droguri intravenoase.

Grupe cu risc crescut pentru Hepatita C

  • Hemofilicii: Pacientii cu hemofilie prezinta un risc crescut de infectii ale sangelui pentru ca primesc regulat transfuzii de sange si produse din sange, cum ar fi factorul de coagulare. Totusi, in 1987, a fost introdus un proces de inactivare a virusurilor precum VHC. In plus, monitorizarea pentru anticorpii hepatitei C a inceput in bancile de sange din SUA in 1990, si a continuat sa se imbunatateasca de-a lungul deceniului, cu instituirea monitorizarii prin tehnica de amplificare a acidului nucleic (NAT) in 1999. Aceste masuri au contribuit la scaderea dramatica a probabilitatii de infectare cu VHC prin intermediul sangelui si produselor din sange. Totusi, hemofilicii care au primit o transfuzie sau factor concentrat inainte de 1987, pot prezenta un risc mai mare de imbolnavire.
  • Talasemicii: Talasemicii primesc transfuzii de sange, complicatiile acestor transfuzii fiind legate de transmiterea agentilor infectiosi; infectia cu virusul hepatitei C este frecventa la adolescentii cu varste de peste 15 ani cu talasemie, tocmai datorita transfuziilor in antecedente.
  • hepatita C tratament, tratament hepatita C, hepatita C preventie Persoanele fara adapost: Persoanele fara adapost pot risca probleme de sanatate multiple, care includ si hepatita cronica C. Aceasta din cauza anumitor comportamente in cadrul membrilor populatiei, cum ar fi injectarea drogurilor si folosirea in comun a instrumentelor legate de utilizarea de droguri. Studiile au aratat procente mult mai crescute de infectare cu hepatita C in randul persoanelor fara adapost.
  • Detinutii: Infectarea cu hepatita C este mai raspandita si in cazul detinutilor, cu estimari de imbolnavire intre 13% si 54%. Aceasta probabil din cauza faptului ca injectarea drogurilor se practica mai des in randul celor care se afla in inchisoare. Intre 70 si 80% din detinuti recunosc ca au folosit droguri ilegale.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.