Setari Cookie-uri

Hepatita C - boala care NU doare, dar UCIDE

Virusul hepatic C a fost identificat in anul 1989, inainte el fiind numit “non-A, non B”. Virusul are o rata de multiplicare (replicare virala) extrem de inalta, practic in fiecare zi se produc 10 trilioane de copii virale.

Evolutia hepatitei, in timp, netratata si nevindecata, este una lenta, dar severa: urmatoarele stadii ale bolii sunt cele de ciroza hepatica si/sau carcinom hepatocelular.

Hepatita C - Factori de risc

Infectia cu virus C (“hepatita C”) este o boala transmisibila. Toate persoanele infectate cu acest virus au potentialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sangelui persoanei infectate cu sangele unei persoane neinfectate.Cu masurile corecte de preventie, aceasta transmitere poate fi evitata.

Virusul hepatic C este un virus cu transmitere sanguina care supravietuieste in sangele uscat mai mult decat alte virusuri, de exemplu HIV, uneori chiar pana la 3 luni. Virusul se transmite doar prin intermediul sangelui contaminat.

hepatita c transmitere, hepatita c teste, hepatita c tratament

Hepatita C - Modalitati de transmitere

- Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzator (mai ales inainte de anii 1990)
- Folosirea in comun de seringi de catre utilizatorii de droguri (in ultimii ani)
- Transmiterea prin hemodializa
- Transmiterea prin tatuaje, piercing
- Transmiterea prin utilizarea in comun a obiectelor de igiena personala (periute de dinti, aparate de ras, forfecute/unghiere – acestea pot avea pe suprafata lor urme microscopice de sange care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)
- Foarte rar:
- transmiterea pe cale sexuala, riscurile fiind mai mari in cazul contactelor sexuale pe durata menstruatiei sau in cazul practicilor sexuale ce implica riscuri mari de ranire.
- Transmiterea de la mama la fat este, deasemenea, extrem de rara, doar 1 din 20 de cazuri.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
31 Ianuarie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.