Setari Cookie-uri

Vaccinarea antigripala - mituri si adevaruri

Doctor Daniela Stefanescu, medic primar medicina de familie si vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti ne avertizeaza: „Gripa este o afectiune virala extrem de contagioasa, care se transmite cu usurinta de la o persoana la alta, mai ales in familie si in randul colectivitatilor, asa cum sunt scolile, gradinitele sau centrele de afaceri.

Comunicat de presa

Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru ca acesta poate trece de la nivelul nasului si al gatului la nivelul plamanilor, cauzand infectii severe, precum pneumonia, iar in unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa produce anual intre 250.000 si 500.000 de decese”.
Cea mai eficienta metoda de a preveni infectia gripala si complicatiile acesteia este vaccinarea.

„Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripa. Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de imbolnavire la copii și la adulții sanatoși si cu pana la 60% riscul de complicatii in cazul batranilor si al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toata lumea este corect informata cu privire la vaccinarea antigripala si la faptul ca aceasta reduce riscul de imbolnavire, complicatiile bolii si ne ajuta sa trecem mai usor peste perioada rece. In continuare, multi pacienti cred in tot felul de mituri cu privire la vaccinare si folosesc metodele traditionale de tratament impotriva gripei, precum ceaiurile, sosetele cu carmol sau masajele cu otet. Vaccinarea este la indemana oricui, persoanele la risc pot beneficia de vaccin gratuit, iar ceilalti se pot vaccina printr-un simplu drum la medicul de famile. Costurile nu sunt mari, iar prin vaccinare ne protejam atat pe noi, cat si pe cei din jurul nostru”, a declarat dr. Daniela Stefanescu.

Citește și:

Care sunt cele mai intalnite mituri cu privire la vaccinarea antigripala si care sunt informatiile corecte pe care trebuie sa le cunoastem?

Mit: Daca ma vaccinez antigripal, ma imbolnavesc

Realitate: Prin vaccinare se administreaza o forma modificata a virusului, in cantitati foarte mici, care stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva virusului gripal. Aceasta forma nu va imbolnavi persoana careia ii este administrat vaccinul.

Mit: Daca ma vaccinez intr-un an, sunt imun si anul urmator

Realitate: Virusurile care provoaca gripa sezoniera se modifica de la un an la altul sau sufera mutatii. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-si pastra eficienta. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare si trebuie sa fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante in sezonul respectiv.

Citește și:

Mit: Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoana bolnava

Realitate: Virusul gripal se poate transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa, atat prin stranut sau tuse – atunci cand cineva stranuta sau tuseste, imprastie, prin picaturile de saliva, virusurile pe orice suprafata sau persoana din apropiere - dar si prin contact direct cu o suprafata infectata. Virusurile care contamineaza obiecte sau suprafete pe care tu le atingi, in cazul in care nu te speli pe maini, pot ajunge la nivelul cailor tale respiratorii.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 Februarie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.